SCHIPHOL - De reisbranche heeft opnieuw een keiharde klap te verwerken vanuit de overheid. Ook Portugal en Cyprus krijgen vanaf morgen een negatief reisadvies, nadat gisteren bekend werd dat verschillende Spaanse eilanden oranje kleuren. Reisbizz.nl vroeg ANVR-voorzitter Frank Oostdam om een reactie. “Het is dramatisch en dat midden in het hoogseizoen.”
Door het nieuws moeten vakanties van tienduizenden mensen worden geannuleerd. “Het zijn allemaal hele belangrijke en populaire bestemmingen”, gaat Oostdam verder. Volgens de voorzitter is dit vakantievieren in coronacontext. “Het is extra pijnlijk omdat er weer wat meer perspectief en hoop was, maar door één feestweekend en ruim een week tijd is dat perspectief enorm veranderd.”
Besmettingen leidend
Volgens Oostdam is de manier waarop de reisadviezen worden gebaseerd door de overheid niet zoals het zou moeten zijn. “Nu zijn de besmettingen leidend om te bepalen of een land naar geel of oranje gaat. Ziekenhuisbesmettingen en de vaccinatiegraad zijn veel belangrijker dan het aantal besmettingen en dat zou ook terug moeten komen in de reisadvisering. Zeker nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn.”
Door de steeds veranderende adviezen vanuit de overheid heerst er paniek in de reiswereld. “Er is enorme chaos”, vertelt Oostdam. “Teleurgestelde klanten door de annuleringen en mensen durven ook niet meer op vakantie door die onzekerheid.” Oostdam stelt dat de verschillende misverstanden die het land in geslingerd worden ook niet meewerken. “Doordat Hugo de Jonge aankondigde dat Nederland rood zou kleuren op de ECDC-lijst, schoot iedereen in de stress. Maar tot een paar weken geleden waren we maandenlang al rood.”
Mokerslag in het gezicht
Voor Oostdam was het een mokerslag in het gezicht toen het Centraal Plan Bureau een tijdje terug aangaf dat men overweegt om de steunpakketten te schrappen. “Jongens, waar zijn jullie mee bezig, dacht ik toen bij mezelf. Het is mooi om te zien dat er een aantal sectoren zijn die er weer bovenop komen, maar er zijn ook nog wat sectoren die daar nog lang niet zijn.”
Dat de evenementensector gecompenseerd wordt voor de verliezen die ze maken, is voor Oostdam ook een punt van kritiek. “Ik vind dat overigens volledig terecht hoor, zij lopen net als wij grote schade op. Maar wij hebben ook tienduizenden evenementen die niet doorgaan, wij noemen dat alleen boekingen.” Oostdam wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. “We moeten gaan nadenken wat we hiermee moeten, maar het moet niet zo zijn dat de ene wel gecompenseerd wordt en de ander niet.”
Perspectief op lange termijn
Om toch nog positief te blijven, probeert de ANVR-voorzitter het bredere plaatje te zien. “Er is wel perspectief, maar op de lange termijn. We moeten eerst hier doorheen en dan kunnen we weer verder kijken. Gelukkig neemt de wens om op vakantie te gaan steeds meer toe.” De ANVR wil met een brief aan het kabinet duidelijk maken dat deze chaos niet langer zo door kan gaan. “Door het versneld versoepelen in zo’n korte tijd, zitten we nu in deze chaos. Den Haag is nu in reces, maar we gaan zo snel mogelijk kijken of we het parlement en mogelijk ook de Kamerleden kunnen informeren over de situatie. Ook met hoop en verwachting dat de overheidssteun ook na 1 oktober wordt doorgezet.”