21 november 2024
Thumbnail voor Debby Schipper-Snelders onderzoekt duurzaamheid op de Malediven: ‘Hoopvol verhaal’

Debby Schipper-Snelders onderzoekt duurzaamheid op de Malediven: ‘Hoopvol verhaal’

MALEDIVEN - Debby Schipper-Snelders (Travelboutique) ging vorig jaar voor drie weken op zakenreis naar de Malediven op zoek naar de beste resorts voor wellbeing. Ook dit jaar maakte Debby een reis naar de Malediven. Dit jaar is het thema van de reis met hotelinspecties luxe en duurzaamheid. Debby doet verslag van de reis.

“De global warming heeft impact op de hele wereld en zeker ook op de resorts en onderwaterwereld van de Malediven. De opwarming van het zeewater in 2004 en 2016 door El Nino heeft het koraal doen verbleken. Ook zagen we gevolgen van overbevissing. Het werd tijd om juist in dit thema een fam trip te plannen. Welke initiatieven worden er al genomen door de resorts en wat leren we hiervan?

Duurzaamheid lijkt soms een trend en een marketingterm. Wij selecteren partners waar duurzaamheid in het DNA zit en bespreken duurzaamheid sinds 2012 met al onze leveranciers: airlines, transportbedrijven, DMC’s, hotels en resorts. Binnen enkele dagen in de Malediven zijn we ondergedompeld in de termen: marine science, marine biology, solar energy en Blue Carbon.

Mooie initiatieven in resorts
Enkele resorts mailen ons voor vertrek hun duurzaamheidsbeleid. Thuis in Nederland lijkt die reis nog ver weg, maar we krijgen vast de ‘waarschuwing' dat we op het eiland altijd op blote voeten mogen lopen, dat je mag helpen zo weinig mogelijk afval te creëren en of je geen plastic mee wil nemen. Mocht iets toch verpakt zijn in plastic, dien je dat in je koffer mee te nemen naar huis.

Teks gaat verder onder de foto
Links: De onderwatervilla van Conrad Rangali Resort. Rechts: Zwemmen tussen de verpleegstershaaien.

Er zijn mooie initiatieven die we bij meerdere resorts omarmd zien worden. Zo kopen hotels vis in bij lokale vissers, die de vis per stuk vangen. Een ober bij het Finolhu Resort laat me een foto op zijn iPhone zien van zijn vader die tonijn vangt met de hengel. Trots vertelt hij dat wij ook in ons land die duurzaam gevangen vis eten. Ik check zijn verhaal en ja hoor, te koop bij mijn lokale AH. Van vangst tot verkoop dus helemaal een transparant proces.

Direct valt op dat veel meer vissen te zien zijn en veel grotere scholen in de huisriffen van Conrad Rangali en Finolhu Resort. Drie jaar geleden was het zeldzaam, nu zagen we overal zogenaamde bait balls, enorme scholen, hele slierten van duizenden jonge visjes.

Bescherming van zeedieren
Alle resorts werken samen met goede doelen in de Malediven. Het Olive Ridley project beschermt zeeschildpadden, want helaas worden zij door stropers gevangen en opgegeten. Manta Trust beschermt de mantaroggen tegen Chinese bevissing en voert tellingen uit en ieder resort werkt met de Maldives Whale Shark Research Program. Iedere walvishaai heeft een naam en gasten die een nieuw dier ontdekken, mogen dit ook hun eigen naam geven. Die betrokkenheid van de medewerkers van de watersport centres van de resorts en de gasten is uniek en het enthousiasme besmettelijk.

Een powerpoint presentatie op vakantie
In het Six Senses Laamu Resort krijgen we de uitnodiging om een presentatie over Blue Carbon bij te wonen van Dr. Peter Macreadie, professor in Marine Science aan de Deakin University of Science. Denk jij nu: een powerpoint presentatie op vakantie? Ben je niet lekker? Grappig, want een groot deel van de gasten en het personeel schuift aan. Bij zonsondergang vertelt hij over het belang van Blue Carbon en iedereen hangt aan zijn lippen, want we weten allemaal veel van ‘duurzaamheid', maar wat is precies Blue Carbon en waarom is dit zo belangrijk? Op praktische wijze en met gebruik van aansprekende foto’s van eilanden, kustlijnen en mangroves toont hij aan wat het is en hoe zij er onderzoek naar verrichten. Blue Carbon is de wetenschap dat er CO2 opgeslagen ligt in kustlijnen en onder water in de ecosystemen. Zeegras en de zeebodem slaan net als bomen CO2 op. Als je dus kustlijnen en riffen stuk maakt en zeegras weghaalt, haal je de functie weg en komt CO2 vrij. Hierbij springt direct het belang van het behoud van zeegras, de zeebodem (sedimenten) en mangroves in het oog. Weer een reden om die goed te beschermen en lokale mensen te steunen in behoud, herstel en uitbreiding ervan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Proosten met mentor Steven op een zandbank

De hotels die Debby bezocht heeft:

  • Finolhu Resort

“Finolhu Resort bezochten we voor de tweede keer. Waar we dit resort vorig jaar zomer bezochten voor een kennismaking om dit te gaan aanbieden aan onze gasten, besloten we er naartoe terug te keren en ditmaal voor onze eigen vakantie. Wat een genot, want ik ga iedere dag die trap van mijn water villa af om boven het huisrif te snorkelen.”

  • Conrad Rangali Resort

“Dankzij onze warme band met het resort, nodigt sales manager Joye Weegenhuizen ons uit om de ultieme villa in de Malediven te bezoeken: The Muraka, de onderwatervilla. Zodra we de villa instappen, is er een soort magie. Boven water ziet de villa er spectaculair uit, met een heerlijke grote living en een veranda. Dan neem ik de trap naar beneden en krijg ik kippenvel. Op vijf meter onder zeeniveau wordt het donker en komen de stralen van de zon door het water. Echt ongelooflijk prachtig. Vissen zwemmen af en aan.”

  • Hotel Six Senses Laamu

“Hotel Six Senses Laamu (en LUX* Resort) maakt hun eigen ijs van vers tropisch fruit en hebben kruiden en groentetuinen waar de chef koks dagelijks verse tomaten en rucola uit plukken en je proeft de zon in je salades. Een eigen groentetuin was tot vijf jaar geleden ondenkbaar: resorts vonden het te bewerkelijk en lieten alles invliegen. Die tijd is voorbij.

  • LUX* Resort

“LUX* South Ari Atoll is een leider als het gaat om de transformatie naar duurzaam reizen. Hier zijn zelfs enkele enorme zonnepanelen in de zee, boven het koraal. Door de vele zonne-uren in de Malediven kan het al voor 33 procent voorzien in eigen elektriciteit.”

  • Dusit Thani Maldives

“Hier heerst een tropische vibe. Als je voet aan wal op het eiland zet, valt de prachtige wilde jungle meteen op. Naan, mijn persoonlijke butler, zou me appen als de mantaroggen gespot konden worden. Ze varen alleen uit voor gasten als ze zeker weten dat de mantaroggen er zitten, want ze willen geen verspilling van boten en diesel. Om 14.00 uur is het raak en moet ik klaar staan op de pier met mijn snorkel op en UV-shirt aan. Vijftien minuten later lig ik in het water. Er verschijnen 150 mantroggen en ik zwem erboven en ertussen.”