27 november 2024
Thumbnail voor Nederlanders stappen zonder zorgen in Boeing-vliegtuigen (en terecht)

Nederlanders stappen zonder zorgen in Boeing-vliegtuigen (en terecht)

Nederlandse vliegtuigpassagiers lijken zich nauwelijks zorgen te maken na de incidenten met Boeing-toestellen in de afgelopen maanden in de Verenigde Staten. KLM, Transavia, Corendon en TUI vliegen met toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, maar zeggen geen vragen te ontvangen van passagiers over de veiligheid naar aanleiding van die voorvallen.

Sinds het Alaska Airlines-incident met een Boeing 737 MAX 9 in januari, waarbij een deurpaneel (de plug van een ongebruikte nooduitgang) naar beneden viel, liggen alle incidenten met Boeings onder een vergrootglas en worden ze breed uitgemeten in de media. Ook als dit voorvallen zijn die niets met de 737 MAX te maken hebben en die voorheen alleen in de vakmedia werden gemeld.

Het meest recente incident met een Boeing dat veel media-aandacht kreeg was afgelopen zondag. Toen viel een motorkap van een 737-800 van Southwest Airlines van het vliegtuig tijdens het opstijgen. Verder viel bijvoorbeeld kort na vertrek een band van een 777-200 van United Airlines en werd bij een ander vliegtuig van Southwest Airlines kort voor het opstijgen brand in een van de motoren gesignaleerd.

Vliegen veiliger dan ooit
Nederlanders stappen echter nog steeds met een gerust hart aan boord van een Boeing. Op enkele opmerkingen op sociale media na krijgen de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die ermee vliegen geen berichten van verontruste passagiers. Dat is ook niet gek: vliegen blijft veruit de veiligste vorm van vervoer, ook met een Boeing.

Zo was vorig jaar nog het veiligste jaar ooit in de burgerluchtvaart, met slechts één fatale grote vliegtuigcrash: een ATR-turboprop stortte neer in Nepal door fouten van de piloten.

Dat neemt niet weg dat er serieuze problemen zijn bij Boeing, maar sinds 2019 zijn er geen fatale crashes meer geweest door fouten van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. In dat jaar stortte een 737 MAX van Ethiopian Airlines neer, waarna wereldwijd alle toestellen van dit type aan de grond werden gehouden totdat het onderliggende probleem was verholpen.

Recente berichten