Er is geen betere plek voor een kastelenreis dan in Tsjechië. In het Centraal-Europese land struikel je over de Disney-achtige kastelen, versterkte burchten en romantische landhuizen. In het land zijn er meer dan 3000. Veel kastelen liggen op een spectaculaire locatie of zijn omringd door geurige tuinen. Bewonder de pracht en praal en kom meer te weten over de geschiedenis bij deze 14 locaties verspreid in het land.
1. Chateau Děčín
Aan de grens van Duitsland ligt het gezellige stadje Děčín, gelegen aan de rivier de Elbe. Děčín is een ideale uitvalbasis om het Nationale Park Boheems Zwitserland te bezoeken. Toch is de plaats zelf ook een bezoek waard. In juli en augustus opent chateau Děčín haar deuren. Het bouwwerk ligt op een rots en heeft een heerlijk ruikende rozentuin. De componist Fréderic Chopin bezocht Děčín regelmatig en componeerde hier het muziekstuk “Děčínský Waltz”.
2. Chateau Sychrov
Chateau Sychrov ligt in de omgeving van de rotssteden Hrubá Skála, Malá Skála en de Prachov rotsen in het beschermde natuurgebied Boheems Paradijs. Het chateau was jarenlang in handen van de Franse familie Rohan en dit zie je overal in het interieur terug. Het landhuis is omgeven door een groot Engels park. De orangerie is in de zomer een heerlijke plek voor een kop koffie met wat lekkers.
3. Chateau Nové Město nad Metují
Het chateau van Nové Město nad Metují in Oost-Bohemen biedt twee rondleidingen door het woonpaleis van de familie Bartoň. Een rijke familie die in de 20ste eeuw eigenaar was van een textielfabriek. Zij lieten het kasteel moderniseren met wateraansluiting, elektriciteit en zelfs telefoonverbinding. Wat je niet mag misschien tijdens een bezoek aan Nové Město nad Metují is de kasteeltuin. Hier bevindt zich de houten brug van de Tsjechische architect Dušan Jurkovič. De brug in de stijl van Boheems vakwerk, geeft toegang tot de Franse siertuin, moestuin en boomgaard.
4. Chateau Litomyšl
Veel residenties in Tsjechië werden niet alleen gebouwd ter verdediging van land of een belangrijke handelsroute, maar ook als ‘maisons de plaisance’. Luxe optrekjes die geen militaire functie hadden en ook geen permanente woningen waren. Chateau Litomyšl is hier een voorbeeld van. Het zomerpaleis was een cadeautje van Vatislav II van Pernštejn aan zijn Italiaanse vrouw. Het bouwwerk heeft dan ook veel Italiaanse invloeden, zoals de arcadebogen. Een verborgen juweeltje is het houten barokke theater waar de familie graag gebruik van maakte. Tijdens een opvoering lieten ze heel de hofhouding meespelen.
5. Burcht Bouzov
Een ophaalbrug, erkers, kantelen en een gracht. Bouzov is precies zoals je een kasteel verwacht. Het middeleeuwse fort werd gebouwd ter verdediging en kwam later in handen van een geestelijke ridderorde. Nu is het een populaire bezienswaardigheid en een geliefde filmlocatie. De Netflix serie 'The Letter for the King' werd er voor het laatst opgenomen.
6. Kasteel Hradec nad Moravicí
Het noorden van Moravië heeft met name een rijk mijnverleden. Toch zijn er ook culturele bezienswaardigheden, zoals het kasteel in Hradec nad Moravicí. Het witte chateau is omgeven door een bakstenen muur met stallen en torentjes. Het heeft iets weg van het Disney kasteel en wordt het daarom het “Moravische Disney-kasteel” genoemd.
7. Aartsbisschoppelijk paleis Kroměříž
Een paleis waar de rijkdom je om de oren vliegt. Kroměříž in het oosten van Moravië was de representatieve zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc. De Grote Eetzaal is de grootste kamer van het paleis. Het is maar liefst 30 meter lang, 16 meter hoog en er zijn 14 kroonluchters waar in totaal 440 kaarsen voor nodig waren. Op een kwartiertje wandelen van het paleis bevindt zich de Bloementuin. De symmetrische tuin met paviljoens, een zuilengalerij en doolhoven staat samen met het paleis op de Werelderfgoedlijst UNESCO.
8. Lednice Valtice cultuurlandschap
De kastelen Lednice en Valtice en het omliggende landschap staan tevens op de Werelderfgoedlijst. Het gebied in Zuid-Moravië omvat 283 km2 met twee chateaus, Franse tuinen, verschillende vijvers, kapelletjes, een minaret en vele andere bouwwerken in romantische stijl.
9. Chateau Telč
De idyllische stad Telč in het zuiden van Tsjechië blinkt uit door haar enorme plein met pastelkleurige huizen. De stad is omringd door vijvers, die dankzij de familie Zacharias of Hradec werden gegraven. Ook zij waren het die van het kasteel een renaissance parel maakte. In de Ridderzaal en de Afrikaanse Zaal zul je je vergapen aan de merkwaardige trofeeën.
10. Kasteel Český Krumlov
Een niet te missen herkenningspunt van de stad Český Krumlov is haar kasteel. De toren is het oudste gebouw en is niet alleen fotogeniek, maar biedt vanaf het uitkijkplatform ook een fantastisch uitzicht over dit pittoreske stadje. Het kasteel van Český Krumlov is verbonden met vele interessante verhalen en tijdens een tour ontdek je de rijkversierde kamers van de familie Schwarzenberg, de laatste eigenaren.
11. Burcht Rabí
Geen pracht en praal in West-Bohemen bij Rabí. Dit bouwwerk had als functie de verdediging van de handelsroute tussen Beieren en Bohemen. Tot de 17e eeuw was Rabí een belangrijke militaire plek, maar toen werd besloten dat de handel via een andere route moest gaan, begon het verval van Rabí. Ondanks dat Rabí nog niet in zijn oude glorie is hersteld, blijft het een indrukwekkend bouwwerk, mede doordat het op een geweldige locatie ligt midden in het Nationale Park Boheemse Woud.
12. Kasteel Křivoklát
Door de vele handelsroutes naar Praag bevinden zich rondom de hoofdstad tientallen burchten en kastelen. Het kasteel van Křivoklát ligt op een uur rijden ten westen van Praag en werd in de 13e eeuw gebouwd als koninklijke vestiging. Het was een geliefde plek voor jachtpartijen en feesten, maar ook voor diplomatieke onderhandelingen en later als gevangenis. Křivoklát moest regelmatig verbouwd worden vanwege brand. Het kasteel is het hele jaar geopend voor bezoekers en in de zomer zijn er regelmatig evenementen op het binnenplein
13. Praagse Burcht
Er is één kasteel in Tsjechië dat zelfs beschouwd wordt als het grootste oude gebouw ter wereld! Het gaat om de Praagse Burcht in Praag. Het koninklijk paleis omvat vestingwerken, een kathedraal, tuinen en verschillende bijgebouwen. De Praagse burcht is de bewaarplaats van de heilige relikwieën en is tevens de residentie van de president.
Tip: Bezoek de Praagse Burcht met de Prague Visitors Pass en krijg toegang tot de St. Vituskathedraal, de toren van de kathedraal, het Gouden Straatje, het Lobkowicz paleis en de basiliek.
14. Burcht Loket
Tenslotte hebben we nog de burcht Loket te midden van de West-Boheemse spatriangel. Het kasteel ligt op de kastelenroute ‘Burgenstrasse’ die in Mannheim begint en eindigt in Praag. Loket is net als Rabí toegankelijk zonder rondleiding. Het kasteel steekt boven de stad uit en was een belangrijk fort. In de burcht leer je meer over de geschiedenis van de stad en kun je een meteoriet bewonderen die in 1422 op de binnenplaats viel.
Nog geen kastelen beu? Meer vind je er op visitczechia.com.