Wanneer je binnenkort aan de Copacabana in Rio de Janeiro ligt te genieten en een hoop Zuid-Amerikaans temperament had verwacht... kun je van een koude kermis thuiskomen. Zo vaardigde burgemeester Eduardo Paes onlangs een decreet uit waarin nieuwe regels werden vastgelegd. De nieuwe maatregelen zullen waarschijnlijk op 1 juni van kracht worden en verbieden de verkoop van eten en drinken, de verhuur van stoelen, luidsprekers en zelfs livemuziek in kiosken zonder officiële vergunning.
Als je ooit in Rio bent geweest, weet je dat het strand de ziel van de stad is. Toch lijkt dit binnenkort verleden tijd te zijn. Een stap die enerzijds met open armen wordt ontvangen gezien de chaotische taferelen en bijbehorende drukte op de stranden. Anderzijds klinkt het geluid dat het decreet een gevaar vormt voor de dynamische strandcultuur en tevens het levensonderhoud van strandmuzikanten en lokale verkopers. De economische activiteit op de stranden van Rio, met uitzondering van kiosken, bars en restaurants, genereert jaarlijks naar schatting 4 miljard reais (ongeveer 621 miljoen euro), volgens een rapport uit 2022 van het stadhuis van Rio.
Ziel van de waterkant in stilte
“Het is moeilijk om je Rio de Janeiro voor te stellen zonder bossa nova, zonder samba op het strand”, vertelt Julio Trindade, die als DJ in de kiosken werkt, aan euronews. Reden voor non-profitorganisatie het Braziliaanse Instituut voor Burgerschap, dat sociale en consumentenrechten verdedigt, om een rechtszaak aan te spannen om de schorsing van de maatregelen aan te vragen. Een rechter oordeelde dat de groep geen legitieme partij is om een klacht in te dienen, maar de non-profitorganisatie gaat in beroep tegen die beslissing.
Vorige week besprak de gemeentelijke vergadering van Rio een wetsvoorstel dat tot doel heeft het gebruik van de kustlijn, inclusief stranden en promenades, te reguleren. Het steunt enkele aspecten van het decreet, zoals het beperken van versterkte muziek op het zand, maar niet de eis dat kiosken vergunningen hebben voor live muzikanten. Er moet nog formeel over het voorstel gestemd worden, en het is niet duidelijk of dat vóór 1 juni zal gebeuren.
Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, heeft deze voorrang op het decreet. Kortom: we wachten in spanning af met een caipirinha in de hand.