3 juli 2025
Thumbnail voor Booking.com ziet risico ‘onnodige’ massaclaims in het buitenland

Booking.com ziet risico ‘onnodige’ massaclaims in het buitenland

Booking.com ziet het risico dat claimclubs in andere landen op ideeën komen door de massaclaim van de Consumentenbond tegen het bedrijf. Dat kan tot onnodige procedures leiden, heeft een woordvoerder van de hotelboekingssite gezegd tegen het ANP. Volgens hem is de Nederlandse claim gebaseerd op een onjuiste interpretatie van eerdere uitspraken. "Het is echt onzin om te stellen dat Booking de prijzen kunstmatig heeft opgedreven."

De Consumentenbond bereidt samen met de stichting Consumenten Competition Claims een procedure voor omdat Booking jarenlang concurrentieregels zou hebben geschonden. De organisaties zeggen dat de schade tientallen tot honderden euro's per consument kan bedragen.

In 2024 oordeelde het Europese Hof van Justitie inderdaad dat de beperkingen die Booking oplegde aan hotels om lagere tarieven aan te bieden op hun eigen websites of op andere platforms onnodig waren en de concurrentie konden verminderen. Maar daarbij werd ook gezegd dat dergelijke clausules volgens de EU-wetgeving niet per se concurrentiebeperkend waren.

Het in Nederland in de jaren 90 opgerichte platform wil zich tegen de massaclaim verzetten als die voor de rechter komt. Datzelfde geldt voor een soortgelijke claim vanuit hotels. Volgens de woordvoerder bevorderde Bookings beleid, met op het platform dezelfde prijzen als op de sites van hotels zelf, juist de concurrentie tussen hotels onderling. "Daarmee zorgde het eerder voor lagere prijzen."

Booking is in Europa wel van dit beleid afgestapt. Zogeheten pariteitsclausules mogen niet meer volgens de Europese wet op de digitale markten. Die ging vorig jaar in en moet de macht inperken van digitale platforms waar consumenten of bedrijven amper omheen kunnen.

Recente berichten