Vakbond CNV gaat niet akkoord met het loonbod dat KLM heeft gedaan aan het grondpersoneel. De bond ziet daarom geen heil in verdere onderhandelingen met de luchtvaartmaatschappij, en wil daarom nog steeds gaan staken. KLM probeert daar via de rechter een stokje voor te steken.
De CNV eist, net als de FNV, structureel meer loon voor het grondpersoneel. Een eerdere staking, die afgelopen zaterdag plaats zou vinden en 24 uur zou duren, werd door de rechter verboden. Het plan is nu om aanstaande woensdag 8 uur lang het werk neer te leggen.
Loonbod
KLM probeerde de mopperende bonden tegemoet te komen door woensdag een nieuw loonbod te doen. Grondmedewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1.000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
Volgens CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah biedt het nieuwe bod onvoldoende aanknopingspunten om de gesprekken te hervatten. “KLM maakt wel een beweging en zegt dat ze de werknemers hebben gehoord. Maar ik vrees dat KLM het nog niet helemaal heeft begrepen.”
Koopkracht
De CNV wil dat het grondpersoneel in de nieuwe cao minimaal kan rekenen op behoud van koopkracht. Het bod dat KLM nu doet, voldoet daar niet aan, zegt Amallah. “Het gaat deels om een eenmalige uitkering en deels om een loonsverhoging die pas in juli volgend jaar ingaat. Bovendien is die loonsverhoging van volgend jaar afhankelijk van het bedrijfsresultaat. We willen behoud van koopkracht niet afhankelijk maken van de bedrijfsresultaten van KLM. Want de inflatie houdt daar ook geen rekening mee. Dus als je alles bij elkaar neemt, is dit bod gewoon niet voldoende. Dit is geen basis voor nieuw overleg.”
Maar het gaat niet alleen om loon. Ook op andere onderdelen is het aanbod van KLM volgens de CNV onvoldoende. Bijvoorbeeld als het gaat om de zwaarwerkregeling, die voor het grondpersoneel heel belangrijk is. “Uit het voorstel van KLM blijkt onvoldoende welke functies er dan onder de categorie zwaar werk vallen. Die onduidelijkheid is voor onze leden onacceptabel.”
Verder wil CNV van KLM onder meer de toezegging dat het sociaal plan niet wordt versoberd en dat de huidige regeling voor het draaien van reservediensten blijft bestaan.
Rechter
Zolang KLM het grondpersoneel niet verder tegemoetkomt, houden de vakbonden CNV en FNV vast aan de eerder aangekondigde staking op woensdag 9 juli. Die staking gaat 8 uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur.
KLM heeft opnieuw een kort geding aangespannen om ook deze staking te verbieden. Het kort geding dient vrijdagmiddag 4 juli om 13.30 uur bij de rechtbank in Amsterdam.