Topman Arjan Kers van TUI Nederland en België haalt hard uit naar ‘activistische aanvallen’ op de reisindustrie. “Als gezicht van de branche word ik daar steeds vaker mee geconfronteerd: een kleine, maar luide groep activisten die geen dialoog zoeken, maar simpelweg willen dat we stoppen met het aanbieden van vliegvakanties.”
Het zit Kers niet lekker. “Men wil dat we ophouden met onze business. Terwijl reizen juist van grote waarde is, niet alleen economisch, maar ook sociaal en voor infrastructuur. Het is in feite een aanval op het welzijn van mensen.”
Op verzoek van Luchtvaartnieuws geeft Kers zijn persoonlijke visie naar aanleiding van een recent FD-essay van schrijver Lucas Zandberg. Ook die maakt gehakt van schijnheilige critici die vroeger zelf de hele wereld hebben afgereisd en nu anderen vliegschaamte aanpraten en moreel de maat nemen. “Dat heeft iets arrogants: ik heb de wereld gezien, dus jij mag lekker thuisblijven. Egocentrische wereldverbeteraars, die ineens bezeten raken door vlieghaat en met een belerend wijsvingertje eisen dat de nieuwe generatie thuisblijft. Maar die heeft net zo goed recht op nieuwe ervaringen. Juist jongeren willen graag vliegen, blijkt uit CBS-onderzoek”, aldus Zandberg.
Hij slaat volgens Kers de spijker op zijn kop. “Ook ik vind het wrang dat veel van die critici jarenlang zelf intensief hebben gereisd en volop hebben geprofiteerd van goedkope vluchten, ook naar verre bestemmingen, in een vrij toegankelijke wereld. Nu wijzen zij anderen op hun vervuilende gedrag, alsof ze moreel verheven zijn. Die hypocrisie werkt echter averechts, het duwt mensen niet naar duurzamere keuzes, maar naar onbegrip en verzet.”
Kers noemt als voorbeeld het verbod op vliegreclames in steeds meer steden. “Zulke maatregelen zorgen er echt niet voor dat men minder gaat reizen. Het zet juist reisondernemers onder druk, creëert meer ongelijkheid en draagt bij aan verdere polarisatie. Het is ondoordachte symboliek in plaats van samen te werken aan effectieve oplossingen om onze footprint terug te dringen en de negatieve kanten van het toerisme in de praktijk aan te pakken, in overleg met de lokale gemeenschap. TUI is daar al jaren druk mee bezig.”
Tegelijk roept Kers op tot realiteitszin. “Vliegen is voor de meeste mensen de enige haalbare en betaalbare manier om te reizen. De trein is lang niet altijd een alternatief, zeker niet met kinderen en bagage en voor bestemmingen zonder goede internationale spoorverbindingen. En zeker niet als tijd en budget beperkt zijn.”
Alleen TUI al investeert volgens hem heel veel geld in bewustwording, innovatie en verduurzaming. “We vernieuwen onze vloot, zetten stappen richting schonere brandstof SAF en bieden onze klanten CO2-compensatie-opties. Wij geloven in verbetering en vooruitgang, mits er genoeg draagvlak is. Voorwaarde blijft wel dat plannen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Dus laten we elkaar nou geen schuldgevoel aanpraten, maar samenwerken.”
De reissector vraagt volgens Kers niet om een vrijbrief. “Wat we nodig hebben is beleid dat perspectief biedt. Een eerlijk speelveld. En een dialoog, waarin ruimte is voor nuance. Vergroenen van vliegreizen en toeristische bestemmingen is goed mogelijk, maar het heeft natuurlijk wel tijd nodig.”
Kers: “En laten we niet vergeten dat reizen mensen, culturen en economieën verbindt en ook lokaal veel banen en inkomsten oplevert. Verbieden is zinloos, net als krimpen van Schiphol. Vooruitgang is nooit te stoppen. Het gaat om verbeteren, duurzaam, toegankelijk en verantwoord. Niet beladen met schaamte, maar gedragen door ambitie.”
Dit artikel verscheen eerder op www.luchtvaartnieuws.nl. Het volledige stuk lees je hier.