LEUSDEN - Nederlandse zakenreizigers staan te popelen om weer op pad te gaan. Het vertrouwen dat de zakenreismarkt aantrekt is er, maar de kaarten lijken opnieuw te worden geschud. Zo is videobellen (her)ontdekt, vormen reisregels een obstakel en is duurzaamheid belangrijker geworden.
Reiskoepel ANVR deed onderzoek onder klanten van grote zakenreisbureaus, met als doel een beeld te schetsen van het herstel van zakenreismarkt. De conclusie is duidelijk: de markt zal zich herstellen, maar er vinden wel enkele belangrijke veranderingen plaats. Zo is de verwachting dat er minder wordt gereisd, als gevolg van de toenemende populariteit van digitale vergadermiddelen als Zoom en Teams.
De resultaten van de ANVR-enquête sluiten aan bij internationale onderzoeken: indien de geldende reisbeperkingen worden opgeheven, zowel door Nederland als door ontvangende landen, stappen zakenreizigers weer in grote aantallen in het vliegtuig of de trein.
Bottleneck
Uit het onderzoek blijkt dat vooral de reisbeperkingen, die door Nederland én bestemmingslanden worden gehanteerd, op dit moment een bottleneck zijn voor het op volle kracht herstarten van het zakelijke reizen. Ook is een kwart van de ondervraagden nog terughoudend om te reizen vanwege het risico besmet te raken met het coronavirus. Zeven procent geeft de voorkeur aan meer digitaal zakendoen.
Ruim tachtig procent van de respondenten verwacht dat de zakenreismarkt zich binnen nu en twee jaar volledig herstelt, mits de internationale reisbeperkingen worden opgeheven. Bijna twintig procent denkt dat het langer gaat duren.
Grenzen open
ANVR-topman Frank Oostdam roept het kabinet, mede naar aanleiding van het onderzoek, nogmaals op om de reisbeperkingen snel te versoepelen. “Wij zien een voorzichtige start van herstel op de zakenreismarkt binnen Europa. Maar voor herstel op verre bestemmingen zullen de huidige reisbeperkingen eerst moeten worden versoepeld. Hiertoe roept de ANVR de overheid dan ook op, omdat het ook echt kan. En zeker ook nu, omdat de reissector het vanaf 1 oktober zonder steunmaatregelen vanuit de overheid moet doen.”
Herkenbaar
De resultaten van het ANVR-onderzoek zijn herkenbaar voor Nederlandse zakenreisorganisaties “We hebben zelf recent ook een groot onderzoek gehouden, en daaruit blijkt dat zakenreizen onmisbaar zijn om zaken te doen. Fysieke aanwezigheid is nodig om bijvoorbeeld een fabriek te inspecteren of een product in levenden lijve te zien. Bovendien zorgen persoonlijke ontmoetingen voor het vertrouwen dat nodig is om tot zaken te komen”, zegt Benelux-topman Diederik Banken van BCD Travel. “Niet reizen betekent dat zakelijke relaties bekoelen.”
“De uitkomsten van de enquête laten mijns inziens een positief beeld zien”, zegt Cees Klinkenberg, topman van Uniglobe Travel Holland. “De drang om zakelijk te reizen blijft, maar er wordt wel meer gekeken naar noodzaak. Dat past goed bij onze doelgroep; die reizen niet langer, niet met meer en niet duurder dan noodzakelijk. Die weten heel goed dat als zij niet meer op zakenreis gaan, de concurrent dat wel doet, en dit ten koste kan gaan van de business relatie “.
Ook topman Daan Lenderink van Schiphol Travel International herkent de uitkomst van het onderzoek. “Het zijn echt de reisbeperkingen die een grote opleving nog tegenhouden. We merken dat onze klanten graag weer meer op pad willen.”
De uitkomsten van de enquête zijn in lijn met wat ATPI dagelijks in de samenwerking met klanten ondervindent en ook breder in de markt verneemt. "Corporates staan te popelen om zakelijk op reis te gaan, we zien dat ook terug in een toenemend aantal aanvragen. Zolang echter de beperkingen gelden, zijn de mogelijkheden tot zakelijk reizen gelimiteerd. Bovendien is door de restricties het reizen gecompliceerder dan voorheen. We krijgen veel vragen over welke maatregelen er waar gelden en over de opties om vluchten op een later moment nog te kunnen wijzigen. Flexibiliteit is vandaag de dag essentieel", aldus Helen van Berkel, managing directeur Benelux & Canada.