6 juli 2024
Thumbnail voor Harri Theirlynck: vakantie naar het saaiste land ter wereld

Harri Theirlynck: vakantie naar het saaiste land ter wereld

U, geachte lezer uit de reisbusiness, wordt privé minimaal één keer per maand belaagd met de vraag: “Wij willen naar een land met lekker eten en mooi weer, niet te heet, met zee en cultuur, en weinig Nederlanders. Jij werkt toch in de reiswereld?”

Vroeger zei ik ‘Albanië’ of ’Libanon’ om ervan af te wezen. Nu zeg ik: “Verder nog wensen voor gezondheidszorg en bereikbaarheid?”

Laatst een origineel verzoek: “Jij reist veel. Wat is het droevigste land ter wereld? Liefst een saai land waar geen toeristen komen. Klaar met die drukte.” Daar doe ik moeite voor. Ik heb een knipsel van drie jaar terug in mijn archief. Een Engels blad zette The World Happiness Report op zijn kop. De Droeve Top 3 onderin was: Albanië, Bulgarije en Noord-Macedonië. Pikant: de hotelbedden voor Albanië zijn dit jaar, zeker na bezoek van ‘De Mol’, niet aan te slepen.

Het laatste World Happiness Report noemt bovenin de usual suspects: Finland, Denemarken, IJsland, Nederland, enz. Vaak welvarende landen, maar ook koud en somber in de meeste jaargetijden. Hoe gelukkig de inwoners zich qua inkomen, sociale ondersteuning, levensverwachting en vrijheid ook voelen, het zegt niets over de toeristische potentie van een land. Nieuw-Zeeland staat ook bovenin. Ik vind het een saai land waar het altijd regent. Maar als je dat hardop zegt, word je aangekeken of je hun moeder door het slijk haalt.

Ik wendde me tot The Happy Planet Index (HPI). Die rangschikt landen naargelang de inwoners vinden dat ze lang, gelukkig en duurzaam leven. Bovenin het bekende kluitje West-Europese landen, Canada, USA, Chili, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland. Zeg maar alles wat zorgeloos rijk is, zonder (burger)oorlog en democratisch. Zo beschouwd kun je het beste je hele leven in Nederland of de look-alikes op vakantie gaan. Saai genoeg?

Eén opvallend land: Vanuatu, op de tiende plaats. Daar zijn de inwoners dik tevreden, al verdienen ze jaarlijks 2.800 dollar. Minst tevreden: Libanon en Afghanistan. Dat zal best. Verder onderin: Zimbabwe, Rwanda, Botswana, Lesotho, Sierra Leone, Tanzania, Haïti en Malawi. Laten we eerlijk zijn: geen haar op je hoofd wil met je gezin naar de meeste van die landen, om maar eens fout te beeldspreken.

Dit is een deel van de column van Harri? Wil je de hele column lezen? Ga dan snel naar het Reisbizz Magazine!

Recente berichten