11 oktober 2024
Thumbnail voor ANVR blij: plan actieve provisietransparantie uitgesteld

ANVR blij: plan actieve provisietransparantie uitgesteld

LEUSDEN – Het plan om de invoering van de door Minister Kaag voorgestelde provisietransparantie door te voeren, heeft een flinke vertraging opgelopen nu de Raad van State het voorstel heeft terugverwezen naar het kabinet. Voor de reissector goed nieuws omdat de huidige wijze waarop consumenten over reisverzekeringsproducten worden geïnformeerd niet hoeft te worden veranderd.


De ANVR is blij met de reactie van de Raad van State en hoopt op afstel van de actieve provisietransparantie. Het draait om de wijze waarop consumenten vooraf worden geïnformeerd over de provisie van de bemiddelaar. Dit betekent voor de reisbranche dat bij de verkoop van reis- en annuleringsverzekeringen vooraf precies moet worden aangeven wat de provisie in euro's is voor de bemiddelaar.

Minister Kaag gaf in 2022 aan dat zij niet kiest voor exacte nominale bedragen per product, maar over wil gaan op gemiddelden van diverse type producten. Door het werken met gemiddelden kan de consument vooraf worden geïnformeerd over het verwachte provisiebedrag. De wijziging was opmerkelijk omdat het inging tegen het advies van de AFM, het Verbond van Verzekeraars en de Consumentenbond.

Goede motivering ontbreekt
In het advies van de Raad van State constateert de RvS dat het onduidelijk is of de toezichthouders wel de uitvoering kunnen doen. De RvS stelt voor dit eerst te onderzoeken en dan pas vervolg stappen te nemen. Steviger is de meer fundamentele vraag van de RvS of het  actief informeren van de klant wel goed  uitwerkt. Een goede motivering van de verwachte effecten ontbreekt volgens de RvS.

Minister moet huiswerk overdoen
Een volgend probleem is dat de voorstellen nationaal zijn; anders gesteld: het vloeit niet voort uit de Europese regulering van de verzekeringssector. Dan moet je natuurlijk een goed verhaal hebben. Walter Schut van de ANVR: "Dit is wel vrij forse kritiek van de Raad van State, welke niet met enkele aanpassingen is te pareren. Feitelijk moet de Minister het huiswerk overdoen. Wij hebben al eerder aangegeven dat deze vorm van transparantie niet goed werkt in de reisverzekeringsmarkt en bovendien niet eerlijk is aangezien de transparantie niet hoeft te worden gegeven door directsellers. In ieder geval is sprake van uitstel, maar gelet op de kritiek van de Raad van State vinden wij afstel nog beter".