19 september 2024
Thumbnail voor ANVR en SGR lanceren voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem RBP

ANVR en SGR lanceren voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem RBP

ROTTERDAM/LEUSDEN - De SGR en ANVR kondigen aan dat er voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem komt, ontwikkeld door het ReisBetaalPlatform (RBP), na de opties te hebben besproken. Dit systeem is bedoeld voor transacties tussen reisagenten en touroperators. Echter is nu besloten het plan nog niet door te zetten, omdat er niet genoeg draagvlak zou zijn bij reisagenten voor de invoering van het systeem.


Dit betekent daarentegen niet dat het plan voor het RBP van de baan is. Het systeem kan ook voor andere diensten in de reisbranche worden gebruikt, zoals voor het plaatsen van deposits, als alternatief voor bankgaranties, en het terugbetalen van klantgelden in verband met Covid-19.

Het derdengeldensysteem is in de tussenrapportage van de Werkgroep Herziening Financiële Structuur Reisbranche genoemd als één van de drie opties als mogelijke oplossing om de financiële risico’s in de reisbranche te beperken. SGR en ANVR nemen deel aan deze werkgroep. Hoewel het RBP veelbelovend wordt beschreven, wordt het platform even op de plank gelegd gelet op de flinke kosten die het met zich meebrengt. “Het RBP is zeker niet van tafel, maar vraagt wel een breed draagvlak en volume van touroperators en reisagenten”, stelt ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

In 2019 en 2020 zijn er pilots gedraaid met het digitale derdengeldenplatform van RBP. “Daar hebben we weliswaar veel van geleerd, maar konden dit door corona en daardoor het ontbreken van boekingen en het veelvuldige gebruik van vouchers, helaas niet voortzetten”, meldt Erik Jan Reuver, directeur SGR. “SGR houdt de mogelijkheid open om bijvoorbeeld via een rekening van het RBP reisondernemingen die bij SGR aangesloten zijn de mogelijkheid te geven flexibele deposits aan te houden op basis van de door hen gerealiseerde (maand) rapportages. Ook kan het RBP worden gebruikt als trusted account om voor ontvangen gelden de betalingen aan te doen. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan en gekeken hoe dit in de UK werkt, waar dit al een tijdje gebruikelijk is, zodat risico’s in de keten worden verkleind.”