9 oktober 2024
Thumbnail voor ANVR gooit handdoek niet in de ring na aankondiging beëindiging steunpakketten

ANVR gooit handdoek niet in de ring na aankondiging beëindiging steunpakketten

DEN HAAG - In de persconferentie van afgelopen vrijdag is demissionair premier Rutte stellig over het stoppen van de steunpakketten voor reisorganisaties per 1 oktober. Ook verre reisspecialisten kunnen na 1 oktober niet meer rekenen op de steun van de overheid. Dat wil niet zeggen dat de ANVR de handdoek in de ring gooit voor het lobbyen om steun. “We gaan door tot het gaatje.”


Samen met een onderzoek naar het omzetverlies in 2020 en de verwachting voor 2021 en 2022 heeft de ANVR een brief gestuurd naar het Ministerie van Economische Zaken om het belang van de steun nogmaals te benadrukken. “Het kan best zo zijn dat het beter gaat met de Nederlandse economie en er zullen ongetwijfeld sectoren zijn waar dit het geval is, maar voor de reissector geldt dit zeker niet”, stelt ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé in gesprek met Reisbizz.nl.

Ondanks de gele en groene reisadviezen binnen Europa, liggen de verre reizen specialisten al 1,5 jaar stil. “Het zou toch doodzonde zijn als je 1,5 jaar lang steun biedt, waar ook gretig gebruik van wordt gemaakt, en je dan in het zicht van de haven die steun stopt”, gaat Dresmé verder. “Het zou zonde zijn als er straks alsnog bedrijven failliet gaan en het einde al bijna in zicht is. Trek het gewoon nog even door en help die bedrijven weer op weg om weer ‘normaal’ op gang te komen.”

Negeren van oranje reisadviezen
Uit het onderzoek van de ANVR onder de leden blijkt dat het omzetverlies in 2020 zo’n 80 procent is. Vooral bij verre reizen organisaties liggen deze percentages tussen de 95 en 100 procent. “Tot nu toe is het omzetverlies in 2021 nog steeds zo’n 76 procent. Dat is logisch, want we mogen weer iets meer reizen. Maar voor 2022 komen de leden toch echt niet verder dan een omzet van een kleine 60 procent. En dan moet je niet denken wat het betekent voor de verre reizen specialisten of als er ergens weer een nieuwe variant de kop opsteekt”, aldus Dresmé.

De brancheorganisatie blijft pleiten voor het doortrekken van de steun en het vergoeden van annuleringskosten. “Hopelijk veranderen de reisadviezen voor de verre bestemmingen ook naar groen en geel”, stelt de woordvoerster. “Want je wil ook niet dat die organisaties uit paniek door het stoppen van de steunpakketten de oranje reisadviezen gaan negeren en alsnog reizen naar die bestemmingen organiseren. Daar zijn we al die tijd genuanceerd mee omgegaan, dus het zou zonde zijn als dat niet meer zo zou zijn.”

Voor niets geweest
Mocht het kabinet niet helemaal mee willen bewegen, zal de ANVR desnoods pleiten voor steun voor bedrijven met een omzetverlies van 50 procent. Nu is dat tien procent. “Je zal dan zien dat het overgrote deel nog steeds de steun nodig heeft, maar je legt de lat dan wel iets hoger waardoor wij ook meebewegen. We begrijpen dat het een keer stopt de steun, maar door het op te trekken naar 50 procent worden de organisaties die het nog steeds nodig hebben door deze periode worden geholpen zodat 2022 weer iets normaler is. Je wil niet weten wat iedereen er aan doet om het hoofd boven water te houden voor als ze straks weer mogen. Het zou doodzonde zijn als dat straks allemaal voor niets is geweest.”