LEUSDEN - Na twee jaar gedwongen pauze vanwege de coronacrisis, zijn Nederlanders weer massaal toe aan een buitenlandse zomervakantie. Dat blijkt uit de jaarlijkse meting van Gfk in opdracht van de ANVR. “Corona, de oorlog in Oekraïne, de problemen op Schiphol, de inflatie en zelfs een wat hogere prijs voor een vakantie: het heeft dit jaar voor een ruime meerderheid maar heel weinig invloed gehad op de vakantieplannen”, aldus het onderzoek.
Wel zorgen deze ontwikkelingen voor een stijging van het aantal autovakanties ten koste van vliegvakanties en boekt de reiziger korter voor vertrek.
Vaker met de auto
Bijna vier op de tien Nederlandse reizigers kiest voor een zomerstrandvakantie, wat ten koste gaat van rondreisvakanties. In vergelijking met vorig jaar besteden Nederlanders 12 procent meer aan de vakantie. Het vliegtuig blijft de meest geboekte wijze van transport, maar eigen vervoer met de auto wordt steeds populairder. Ook bijna vier op de tien reizigers pakt tegenwoordig de auto, wat ook te zien is in wat er geboekt wordt: ongeveer 30 procent regelt alleen het verblijf.
Een andere ontwikkeling is dat reizigers hun reis veel korter voor vertrek boeken. Meer dan dertig procent boekt de vakantie minder dan twee maanden van tevoren, wat fors hoger is dan in 2021 maar ook in vergelijking met 2019 (25 procent). Ruim vier op de tien reizigers hebben de intentie om voor de zomer nog een buitenlandse vakantie te boeken en dan met name zomerstrandvakanties of stedentrips. Deze cijfers zijn wel van de maanden mei en juni, wat kan betekenen dat een deel van deze groep inmiddels al geboekt heeft.
Invloed op boekingsgedrag
Voor het grootste deel van de reizigers heeft de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne geen invloed op het boekingsgedrag. Ook de huidige prijsverhogingen in het dagelijks leven hebben geen invloed, wat te zien is in het bedrag dat Nederlanders gemiddeld uitgeven aan de geboekte vakantie. Bij de rest leidt de hogere prijzen echter wel tot aanpassing van de vakantie door dichter bij huis op vakantie te gaan, door minder luxe te reizen of korter op reis te gaan.
Bijna een kwart van de Nederlanders gaf in mei aan naar alternatieven te zoeken voor de problemen op Schiphol, zoals het boeken via een andere luchthaven (11 procent), een vakantie met de auto (8 procent) of een vakantie in Nederland (5 procent).