LEUSDEN - Reiskoepel ANVR ziet haar visie over het verlengen van de overheidssteun voor de reissector bevestigd door het rapport dat de ABN AMRO vandaag heeft gepubliceerd. De bank voorspelt in een analyse dat de vraag naar buitenlandvakanties zal opleven na het opheffen van de coronamaatregelen. “Het verlengen van steunmaatregelen is hierin zinvol”, aldus de bank.
Hoewel het in veel sectoren beter gaat, is dat volgens de ANVR niet het geval voor de reissector. “Terwijl ondernemingen die zich richten op buitenlandse reizen een serieuze bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.” Uit de analyse van de ABN AMRO blijkt dat de vakantiebestedingen naar het buitenland in de zomer van 2020 met 74 procent daalden. “Als je als overheid adviseert om niet te reizen, dan moet je ondernemingen die dit treffen wél steunen of je moet de reisadvisering aanpassen”, stelt adjunct-directeur van de ANVR, Walter Schut.
Volgens ABN AMRO is het onterecht te denken dat buitenlandse vakanties zijn langste tijd heeft gehad en stelt dat deze zullen opleven na het opheffen van de coronamaatregelen. Dit komt overeen met het ANVR/GfK-onderzoek in juni dit jaar waaruit bleek dat de meeste reizigers verwachten de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland gaan als in de afgelopen jaren. Schut benadrukt dat het herstel in zicht is, maar dat het zonder steun nu nog niet lukt.
Hoofd boven water houden
In de analyse benoemt de bank dat het een misvatting is om te denken dat minder buitenlandse vakanties leiden tot meer binnenlandse. “Wegblijvende zakenreizigers, congresgangers en buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders die per saldo minder in eigen land op vakantie gaan en minder besteden, zorgen niet voor eenzelfde bijdrage aan de economie.”
“Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. Het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan”, aldus Schut.