21 november 2024
Thumbnail voor ANVR: Voucherfonds is niet genoeg om alle voucheruitgaven te bekostigen

ANVR: Voucherfonds is niet genoeg om alle voucheruitgaven te bekostigen

SCHIPHOL - Afgelopen jaar zijn van veel vakantiegangers hun boeking geannuleerd. Om dit te compenseren werden vouchers uitgedeeld. Nu de datum nadert waarop de vouchers ingewisseld kunnen worden voor geld, vreest de Nederlandse reisbranche dat reizigers massaal hun geld terugvragen.

Dat meldt het Financieel Dagblad. Op 16 maart is het een jaar geleden dat de coronavouchers zijn uitgegeven, wat betekent dat reizigers hun vouchers uitbetaald kunnen krijgen. Tot uiterlijk een jaar na uitgifte hebben consumenten het recht op volledige terugbetaling.

Met een speciaal voucherfonds van 400 miljoen euro is er voor de reisbranche wat verlichting, maar volgens de krant is dat niet voldoende. ANVR-directeur Frank Oostdam is het hier mee eens. “De bulk van de geannuleerde reizen zit in de periode eind maart, april en mei. Wij schatten in dat die berg 600 miljoen euro bedraagt.”

Het coronafonds van de SGR moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie, die wil voorkomen dat op deze manier ongeoorloofde staatsteun wordt gegeven. Zodra het fonds groen licht heeft gekregen vanuit Brussel, kan de SGR beginnen met de uitbetaling aan ondernemers.

Ondanks het fonds wordt er gevreesd voor het omvallen van reisondernemers. In 2020 was er een gemiddelde omzetdaling van 85 procent en er zijn zo’n vierduizend banen verloren gegaan. “De reisbedrijven krijgen maar tachtig procent van de behoefte vergoed, de rest moeten ze zelf ophoesten. Dat kan tot faillissementen leiden”, aldus Oostdam.

Verre reizen
Toch zien TUI en Sunweb dat veel reizigers hun vouchers gebruiken voor nieuwe boekingen. Bij TUI is dat een kwart van de klanten. “We verwachten dat dit aantal verder oploopt, nu mensen er steeds meer vertrouwen in krijgen dat reizen deze zomer weer kan”, vertelt een woordvoerder. Bij Sunweb gebruikt zelfs ruim de helft hun voucher voor een nieuwe boeking.

De ANVR maakt zich het meest zorgen over kleinere bedrijven die gespecialiseerd zijn in verre reizen. Oostdam: “Als deze ondernemers twintig procent van de omzet die ze in 2019 boekten gaan halen, is het al veel. Voor reizen dichter bij huis wordt dat zo’n veertig procent en ook dat is nog dramatisch. Die specialisten hebben nog steeds geen perspectief.”

Update:
In een interview met BNR legde Oostdam vanochtend toch uit dat er van 'vrezen' geen sprake is. "We zijn er op ingericht."