RIJSWIJK - TUI Nederland-directeur Arjan Kers heeft een aantal zware dagen achter de rug. Dat heeft alles te maken met het feit dat de touroperator de moeilijke beslissing heeft moeten nemen om tijdelijk geen pakketreizen aan te bieden naar de populaire - en voor TUI belangrijke - Spaanse eilanden.
Kers vertelt in gesprek met Reisbizz.nl dat de vakantiereizen van tienduizenden mensen mogelijk niet door kunnen gaan. Reizigers die niet, op een ander moment of naar een andere bestemming willen gaan krijgen hun geld terug.
Veel alternatieven zijn er niet meer; Griekenland is nu de belangrijkste. Daarnaast zijn landen als Noord-Macedonië en Bulgarije te boeken, evenals diverse autobestemmingen. Ook de Antillen doen het goed bij TUI. De touroperator, die beschikt over een eigen luchtvloot, voert deze maanden een recordaantal vluchten uit naar de ABC-eilanden. Dat biedt perspectief.
Eigen vliegtuigen
“Het voordeel van het hebben van eigen accommodatie, vliegtuigen en een eigen distributiekanaal is dat we een deel van onze klanten kunnen omboeken naar landen die code geel hebben. Lukt dat niet, dan betalen we uit”, aldus Kers. TUI is dan ook druk bezig om capaciteit van de Spaanse eilanden om te zetten naar andere bestemmingen binnen Europa.
Normaal zijn in Europa, naast Spanje en Griekenland, Portugal en Turkije populaire bestemmingen en ook die hebben het predicaat code oranje. De spoeling is nu dus echter dun in Europa. Wat Portugal betreft hebben Madeira en de Azoren nog wel een positief reisadvies.
Nu Nederland op 'rood' staat kunnen andere landen besluiten Nederlanders een inreisverbod of quarantaine op te leggen. Zeker is dat Griekenland dit niet gaat doen.
Leek het er in juni nog op dat steeds meer seinen op groen komen te staan, halverwege juli blijkt dat de reisindustrie deze zomer opnieuw een mokerslag krijgt uitgedeeld. Sommige organisaties hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 zo goed als geen reis meer verkocht.
Drastische gevolgen
"Het opnieuw volgen van de reisadviezen heeft drastische gevolgen voor de sector, het doortrekken van de steunmaatregelen tot begin volgend jaar is van groot belang. De overheid mag ons niet met een hemd in de kou laten staan", besluit Kers.