2 maart 2024
Thumbnail voor Coen Swijnenberg (Radio 538): altijd ‘on air’

Coen Swijnenberg (Radio 538): altijd ‘on air’

SCHIPHOL - Als onderdeel van het illustere duo Coen & Sander is Coen Swijnenberg (Radio 538) niet weg te denken uit het radiolandschap. Naast radio maken is ook luchtvaart één van zijn grote passies. We spraken hem over onder andere zijn reisvoorkeuren en zijn voorliefde voor alles wat vliegt.

Je staat bekend als een echte luchtvaartliefhebber. Klopt dat?
“Ja, dat klopt. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik voor het eerst een vliegtuig in stapte. Het was eind jaren negentig en ik vloog met El Al naar Israël (ik dacht zelfs in een 747, hoewel ik nooit heb kunnen achterhalen of dat ook zo was). De kracht die vrijkomt bij de take-off, het gevoel als het vliegtuig losraakt van de baan en de eerste scherpe bocht. Ik vond het prachtig. En eigenlijk is er niet zoveel veranderd als sinds die eerste keer. Zo’n groot, zwaar apparaat dat honderden mensen naar de andere kant van de wereld vliegt blijft elke keer weer fascineren en verwonderen.”

Waar komt die fascinatie voor luchtvaart vandaan?
“Sinds die eerste keer heb ik vliegen altijd iets magisch gevonden. Het is voor mij niet alleen van A naar B vliegen, maar ook de hele ervaring eromheen die al begint op het vliegveld. Een wereld op zich. Al die mensen van verschillende nationaliteiten, honderden medewerkers die alles in goede banen leiden. Wat er allemaal al gebeurt voor je überhaupt in het vliegtuig zit! En dan moet de reis nog beginnen…””

Heb je een favoriet vliegtuigtype?
“Er gaat niets boven de Boeing 747. Niet voor niets de ‘Queen of the Skies’. Prachtig om te zien vliegen en ook om in te zitten. Dit toestel heeft gewoon iets bijzonders. Helaas zijn het enorme kerosineslurpers en worden ze nu in rap tempo vervangen door zuinigere modellen. Begrijpelijk, maar wel ontzettend jammer.” Door corona staat de wereld op z’n kop en wordt er niet veel meer gevlogen. Wanneer was de laatste keer dat jij het luchtruim koos?
“Dat was begin januari 2020, nadat we de jaarwisseling in Kopenhagen hadden gevierd. Toen was corona nog de ver-van-ons-bed-show. Inmiddels weten we beter en heb ik sindsdien niet meer overwogen om te vliegen. De laatste loodjes wegen zwaar, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Ik kan niet wachten om weer op reis te kunnen.” ”

Vlieg je doorgaans in Economy, of vliegt je als BN’er exclusief nog in Business Class? Of staat er ergens stiekem een Coen & Sander zakenjet geparkeerd?
“Haha, was het maar waar van die zakenjet! Die ervaring heb ik nog niet. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de laatste jaren vaker Business Class vlieg. Niet voor Europese vluchten, maar wel intercontinentaal. De rust die deze manier van reizen geeft vanaf inchecken tot aankomst op de bestemming is me wel wat waard. Dan begint de vakantie echt al op de luchthaven. Geen stress en gehaast, heerlijk. Het heeft ook met mijn lengte van 2,03 meter te maken. Dan is tien uur in Economy best wel een uitdaging. Op dit moment kan ik het me permitteren om dat af en toe te doen en daar genieten we dan ook van.” ”

Heb je last van vliegschaamte?
“Dit is wel steeds meer een onderwerp moet ik zeggen. Waar we tot een paar jaar geleden meerdere keren het vliegtuig pakten om er een weekend op uit te gaan is dit nu minder vanzelfsprekend geworden en kijken we ook naar alternatieven. Ik heb geen last van vliegschaamte, maar mijn doel is wel om bewuster om te gaan met vliegreizen. En dat is soms best een lastige afweging, want we trekken er heel graag op uit en daarvoor is nou eenmaal af en toe een vliegtuig nodig.” ”

Lees het volledige interview in de maart-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. ”

Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.