27 april 2024
Thumbnail voor Corendon is nu niet te koop, ‘wel geldschieters nodig voor resorts’

Corendon is nu niet te koop, ‘wel geldschieters nodig voor resorts’

Corendon is nu niet te koop. “Er lopen geen gesprekken over een fusie of overname, dus we gaan op eigen kracht door. Maar zeg nooit nooit. Als de prijs goed is, is bijna alles ooit wel eens te koop.” Dat zegt de afzwaaiende Corendon-topman Steven van der Heijden, die het ceo-stokje 10 januari overdraagt aan Gunay Uslu, de jongere zus van oprichter en grootaandeelhouder Atilay Uslu, die al eerder als ‘bouwpastoor’ voor de eigen hotels van Corendon werkte, maar die baan twee jaar heeft onderbroken als staatssecretaris.

Reisbizz stelt Van der Heijden op de valreep deze vraag, omdat er in 2019 nog sprake was van een fusie tussen Sunweb en Corendon onder de paraplu van de Scandinavische durfinvesteerder Triton. Die had in 2018 al een meerderheidsbelang in Sunweb genomen en wilde Corendon er wel bij kopen. Ook om beter tegenwicht te bieden aan marktleider TUI.

De aandeelhouders, waaronder Uslu, Rasker en Van der Heijden, hadden daar wel oren naar. De 146 miljoen euro-deal werd gesloten, maar nooit ‘geclosed’, omdat Triton er in 2020, midden in de coronacrisis, ineens vanaf wilde en voor de rechter een ontsnappingsclausule in de koopovereenkomst vond. Een kort geding met spoedappèl om Sunweb/Triton te dwingen zich te houden aan de deal, werd in 2021 door Corendon verloren, hoewel het Gerechtshof liet doorschemeren dat de hazen in een bodemprocedure mogelijk anders zouden kunnen lopen. Daar waagde Corendon zich echter niet aan.

‘Gepasseerd station’
Sunweb is volgens Van der Heijden een gepasseerd station. Ook een eventuele overname van Sunweb door Corendon is ‘absoluut niet’ aan de orde, benadrukt hij. Het is geen geheim dat private equity fondsen als Triton na een jaar of vijf à zeven doorgaans hun investeringen weer te gelde willen maken, nadat ze hun deelneming daarvoor ‘klaarmaken’.  Teken aan de wand was afgelopen zomer het plotselinge ontslag van Sunweb-topman Mattijs ten Brink (ex-Transavia), die na de fusie met Corendon het hele reisbedrijf in Nederland zou gaan leiden. Van der Heijden zou dan al plaatsmaken als ceo. Dat ging dus allemaal niet door.

Ten Brink, wiens functie tijdelijk wordt waargenomen door Triton/Sunweb Group-baas Lars Löfgren (een definitieve opvolger is er nog altijd niet), wil niet ingaan op de exacte reden voor zijn opstappen. “Ik heb geen concrete plannen, maar praat veel met mensen over wat ik zou kunnen en willen doen. En ik geniet van mijn rust”, zegt hij tegen Reisbizz.

Sunweb: nu geen verkoop
Sunweb zegt desgevraagd in een reactie dat er op dit moment geen sprake is van een actief proces om de touroperator te verkopen. “Onze focus ligt nu 100% op verdere groei komende periode en dat loopt volgens plan”, benadrukt een woordvoerder.

Corendon heeft volgens Van der Heijden te zijner tijd wel investeerders nodig voor de financiering van nieuwe hotelprojecten. Zo stak Corendon al ruim 150 miljoen euro in de eigen resorts op Curaçao. “We kijken verder naar andere interessante jaarbestemmingen, waar we eigen accommodaties kunnen exploiteren, zoals de Canarische Eilanden. Daar moeten we passagiers ook met onze eigen vloot naar toe kunnen vliegen. Dat kan in principe overal zijn, groot en klein, waar altijd zon en strand is en we voldoende kansen zien voor rendement”, aldus Van der Heijden.

Die hotels op Curaçao – deze maand gaat The Rif at Mangrove Beach open - lopen volgens hem uitstekend. “Ook onze eigen vluchten met een A350-wetlease doen het prima, met een gemiddelde bezettingsgraad van ruim 97% en goede marges.”

Corendon: B787 of A330neo
Van der Heijden: “Ja, we kijken zeker ook naar de optie om zelf B787 Dreamliners of A330neo’s in onze vloot op te nemen, maar zo’n grote stap zet je niet zomaar even. Komende tijd zullen we zorgvuldig afwegen wat voor Corendon de beste vervolgstap is. Na mijn vertrek als ceo zal ik me met dit soort strategische vraagstukken blijven bezighouden bij Corendon.”