30 december 2024
Thumbnail voor Discussie over duurzaamheid complex: ‘Aantal toeristen verdubbelt wereldwijd’

Discussie over duurzaamheid complex: ‘Aantal toeristen verdubbelt wereldwijd’

BREDA - Hoe lastig het is in de reisindustrie om groenere vakanties aan de man te brengen, bleek weer eens tijdens een paneldiscussie op de CBTS Industry Day van de Breda University of Applied Sciences (BUAS). Topman Harco van Uden van ITG/Experience Travel stelde vast dat het aantal toeristen, ook per vliegtuig, komende 20 jaar mondiaal zal verdubbelen.

"Het gaat in het toerisme niet alleen om het klimaat, maar ook om werkgelegenheid, cultuurbehoud, sociale verantwoordelijkheid, armoedebestrijding, interactie, natuur- en  wildlifebeheer, etc. Lokale communities kun je niet aan hun lot overlaten. Innovatie en bewustwording is de kern om vervuiling aan te pakken. Ja, dat is mede onze taak, ook om bijvoorbeeld hotels met ecolabels aan te prijzen", vindt Van Uden.

Saskia Griep (Better Places) probeert als reisorganisatie de grenzen van de groene mogelijkheden op te zoeken. "Het is wel complex. Vakantie en duurzaamheid is nu eenmaal in de basis geen al te goede match. Storytelling is beter dan pushen. De toerist wil niet altijd en overal met milieuproblemen bezig zijn. Het blijft belangrijk om mensen te ontmoeten, experiences uit te wisselen en plezier te maken."

Hoogleraar Cihan Cobanoglu van de University of South Florida zet ‘sustainability’ zelfs op nummer 1 in de ranglijst van megatrends richting 2030, gevolgd door resp. technologie, experience, innovatie, veiligheid/zorgeloos, personalisatie, robotisering/AI, deeleconomie, alternatief toerisme en wellness.

Peter van der Schans, vice-president van IAAPA (International Association of Amusements Parks & Attractions) met ruim 6.000 leden wereldwijd, constateert een toenemende weerstand in de politiek, onder bewoners en bij banken tegen investeringen in grote themaparken, mega-attracties en ook steeds grotere cruiseschepen, die overlast, vervuiling, crowdproblemen en overtoerisme kunnen veroorzaken. "Het wordt moeilijker om vergunningen en financiering rond te krijgen. We moeten ermee leven en maatregelen nemen om overlast te bestrijden."

Tekst gaat verder onder foto

V.l.n.r. Saskia Griep (Better Places), Harco van Uden (ITG/Experience Travel), Peter van der Schans (IAAPA) en Jeroen Klijs (BUAS-onderzoeker)

Overtoerisme bestrijden met 'digitale reisleider'
Overtoerisme blijft een heikel thema, zo bleek in Breda. Hyperpersonal communicatie via een ‘digitale reisleider’, deels via kunstmatige intelligentie (AI), kan helpen om toeristen in pieken beter te spreiden en hotspots te ontlasten, zei BUAS-onderzoeker Jeroen Klijs op de CBTS-meeting (Consumer Behaviour in Tourism Symposium). Met Travel with Zoey presenteerde hij resultaten van een experiment in Overijssel.

"We deden een proef met 150 bezoekers om hen via een live chat met de virtuele travelassistent Nienke te leiden naar minder drukke plekken, die toch goed aansluiten bij hun persoonlijke wensen en interesses. Wat blijkt nu uit de evaluatie? Het missen van bekende trekpleisters heeft nauwelijks negatieve impact op de tevredenheidscores. Door de adviezen op maat en online tips worden rijen en wachttijden ook ontlopen. Dat blijkt voor de toerist veel waard te zijn. We willen later in Amsterdam gaan testen”, aldus Klijs.

Het ‘zelflerende’ Zoey-platform combineert AI volgens Boy Lokhoff met een menselijk team van moderators, die steeds aanwezig zijn om reizigers zo snel mogelijk te bedienen in zes talen. Behalve in de reisindustrie is Zoey ook actief in de zorg en het onderwijs. "In het toerisme hebben we nu een twaalftal klanten in meerdere landen, waaronder TUI, voor bijvoorbeeld stedenreizen en autovakanties."

Emotionele connecties met de klant
Op het vakevent sprak Jules De Ryck van marketing-researchbureau Bloakes over de kracht van emotionele connecties met klanten. "Dat hebben we o.a. bij Aegon gezien. Het is zaak om gevoelens los te maken en even vol te houden. Positieve associaties en hogere ‘emotion impact scores’ binden een merk beter dan rationele boodschappen. Uiteindelijk levert het meer sales op en zijn er minder discounts nodig voor conversie. Bovendien kunnen aanbieders op deze manier beter communiceren over duurzaamheid."



Recente berichten