23 mei 2024
Thumbnail voor EasyJet hoopt eruit te komen met piloten en stakingsdreiging af te wenden

EasyJet hoopt eruit te komen met piloten en stakingsdreiging af te wenden

Prijsvechter easyJet houdt hoop op een goede afloop van de salarisonderhandelingen met de piloten van het bedrijf. Die wezen eerder deze week een nieuw loonbod af en dreigen het werk neer te leggen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. 

Pilotenbond BALPA (British Airline Pilots' Association) voert al langere tijd gesprekken met easyJet over meer geld. De Britse luchtvaartmaatschappij kwam met een fors bod. Zo zou het loon van een gezagvoerder die tien jaar in dienst is stijgen van ruim 190.000 euro per jaar nu naar 232.000 euro in april 2025. Ook copiloten kunnen rekenen op een salarisverhoging.

De leden van de BALPA nemen echter geen genoegen met het bod, en verwezen de bond terug naar de onderhandelingstafel. Mochten de partijen er niet uitkomen, dan dreigen er volgens Britse media stakingen.

EasyJet reageert desgevraagd teleurgesteld op het afwijzen van het salarisvoorstel door een nipte meerderheid van de vakbondsleden. “We blijven een constructieve dialoog voeren met de BALPA.” Het bedrijf benadrukt dat er voor nu geen stakingsacties gepland staan.