4 oktober 2024
Thumbnail voor Elbers: duurzaamheidsdoel IATA zorgt voor nieuw momentum

Elbers: duurzaamheidsdoel IATA zorgt voor nieuw momentum

BOSTON - Het door IATA gestelde doel van een CO2-neutrale luchtvaart in 2050 zorgt voor een nieuw momentum in de verduurzaming van de sector. Dat meldde KLM-topman Pieter Elbers dinsdag tijdens een online persmeeting in het kader van de IATA-jaarvergadering in Boston.


KLM heeft zich via de Europese brancheorganisatie A4E eerder dit jaar al gecommitteerd aan het doel van ‘netto nul’ uitstoot in 2050. Ook heeft de Nederlandse overheid bepaald dat in 2030 veertien procent duurzame kerosine of - in goed Engels - Sustainable Aviation Fuel (SAF) moet worden bijgemengd op vluchten vanaf Nederlandse luchthavens.

Dat KLM wordt gezien als een voorloper op het gebied van duurzaamheid blijkt uit het feit dat Elbers maandag in Boston namens de luchtvaartmaatschappijen deelnam aan een klimaatveranderingspanel, samen met onder meer Airbus-topman Guillaume Faury, CEO Stan Deal van Boeing Commercial Airplanes en Annie Petsonk, een hoge luchtvaartofficial van het Amerikaanse ministerie van Transport.

“In de Verenigde Staten heeft de regering-Biden een grote stap gezet door het verlenen van vier miljard dollar aan subsidie voor het ontwikkelen van biobrandstof”, zegt Elbers, die waardering heeft voor de Amerikaanse aanpak om de ontwikkeling van duurzame kerosine een impuls te geven. “In Europa wordt er extra belasting geheven en gesproken over mandaten, maar in Amerika wordt echt geïnvesteerd in capaciteit en technologieontwikkeling.”

Kip-ei situatie
KLM geldt dus als een pionier op het gebied van het vliegen op duurzame vliegtuigbrandstof, maar steeds meer luchtvaartmaatschappijen zetten vergelijkbare stappen. Elbers juicht dat toe. “Er was sprake van een kip-ei situatie; er was weinig vraag naar biobrandstof, dus werd er niet veel geproduceerd. Om die reden was het heel duur en hielden we elkaar gevangen. Inmiddels zijn er zoveel maatschappijen die percentages SAF gaan toevoegen dat bedrijven als Shell capaciteit gaan creëren.”

De maatschappij helpt mee om de productie van SAF op grotere schaal van de grond te krijgen, zoals bij de bouw van een fabriek in Delfzijl. Een update over de vorderingen van dat project zegt Elbers tegenover deze site niet te kunnen geven. Wel wijst hij op de onlangs onthulde ontwikkeling door Shell van een SAF-fabriek in Pernis. “Daar praten we ook intensief mee.”

Single European Sky
Het gebruik van SAF moet een flinke bijdragen (zo'n 65 procent) van de weg naar een netto nul uitstoot. Maar de eerste stap die de luchtvaart in Europa kan zetten is wat Elbers betreft de implementatie van de Single European Sky, het al zo lang gewenste gemeenschappelijke Europese luchtruim. "Kom maar op daarmee, dan besparen we in een klap tien procent CO2. De hoeveelheid biobrandstof om dat doel te halen hebben we nog niet."