WILLEMSTAD - Curaçao krijgt er een nieuw vijfsterrenhotel bij. Volgens de Antilliaanse krant Amigoe wordt in de omgeving van Doggy Beach een project gestart door Hans Slier en Cees Zwanenburg, de eigenaren van het Papagayo Resort. Echter zijn er tegengeluiden die stellen dat het project een slecht plan is.
The Cliff, zoals het hotelproject heet, wordt gebouwd op terrein van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). “Door Covid-19 lopen wij bijna een jaar achter op schema. De gesprekken met APC zijn weer aangevangen en we zetten nu de laatste puntjes op de i”, meldt Slier tegenover de Amigoe. De locatie is bestemd voor toeristische ontwikkeling, blijkt uit het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Er is daarentegen veel protest tegen de bouwplannen; in 2018 werden ruim 2.500 handtekeningen verzameld die werden aangeboden aan de overheid en de ontwikkelaars.
Slecht plan
Ook volgens milieu- en recycleorganisatie Green Force is het project een slecht plan. “Het begint al met het misleiden van de regering en de bevolking dat er sprake was van een nauwe samenwerking met milieuorganisaties”, schrijft het Antilliaanse Dagblad. Volgens het dagblad is dit niet het geval. “De structuur van de blauwe lagune en het omliggende, kwetsbare natuurgebied zullen daarnaast meteen veranderen door de ingrepen die nodig zijn voor het project.” Zo zou het kiezelstrand opgespoten moeten worden, waardoor het opgespoten zand wordt meegesleept in de blauwe lagune en het koraal zal ontdoen van de goede algen waarmee het in symbiose leeft, waardoor het koraal dood zal gaan.
Ook leveren de veertig ‘Beach Cabins’ die worden gebouwd in het project volgens het Antilliaanse Dagblad problemen met zich mee. “Er zal een deel van de berg afgegraven moeten worden om daar te kunnen komen, wat betekent dat er een groot risico is dat dit bouwpuin in de zee terecht zal komen.” Doggy Beach is een laaggelegen gebied wat er daarnaast voor een groot risico zorgt vanwege de kans op stormen die het hele complex onder water zouden kunnen laten lopen. Ook is het doordat het laaggelegen gebied zo dicht bij het zeeniveau ligt moeilijk om een deugdelijke riolering aan te leggen.
‘Grenzen zullen niet worden overschreden’
Slier benadrukt daarentegen dat de grenzen van het beschermde natuurgebied niet zullen worden overschreden. “We zullen als het zover is met alle stakeholders in gesprek gaan en ons aan alle voorwaarden houden”, stelt hij tegen Amigoe. Slier hoopt in 2023 de bouwplannen concreet te hebben waarna de bouw kan worden gestart.
Als het aan het Antilliaans Dagblad lag, zou het plan een andere vorm krijgen. “Waarom moet ontwikkeling altijd ten koste gaan van ‘green fields’? Als deze twee heren investeerders zo graag Curaçao willen helpen, maak dan gebruik van de plekken die anderen in puin hebben achtergelaten. Ga dát oppakken en dáár een nieuw plan ontwikkelen. Op die manier gaat het niet ten koste van een stuk natuur dat we nog met z’n allen waarderen.”