Nederlanders houden van reizen, maar laten massaal een belangrijk voordeel liggen: de zekerheid van een pakketreis. Slechts 39 procent van de Nederlandse vakantiegangers maakt er gebruik van, blijkt uit onderzoek van de ANVR. En dat is zonde, zegt directeur Frank Radstake tegen Reisbizz. "Zolang wij als sector dat geheim niet beter uitleggen, blijft de consument denken dat hij het zelf wel kan regelen en laat hij cruciale bescherming liggen."
Veel consumenten denken bij een pakketreis aan een all-inclusive vakantie of een georganiseerde groepsreis. Maar dat beeld klopt niet, benadrukt Radstake. "In werkelijkheid is het slechts een juridische term die aangeeft dat je minimaal twee diensten tegelijk boekt, zoals een vlucht en hotel, of verblijf en huurauto. Zelfs een accommodatie met een toegangskaartje voor een voetbalwedstrijd valt al onder een pakketreis."
Dat de term enigszins misleidend kan zijn, helpt volgens hem ook niet mee. "We merken dat het woord 'pakketreis' niet zo aantrekkelijk wordt gevonden. Het suggereert al gauw dat het om een vooraf samengesteld pakket gaat, wat natuurlijk niet het geval is. Een pakketreis komt in alle vormen en maten, en kan helemaal naar wens worden samengesteld en gecombineerd. Maar we zitten nou eenmaal aan die term vast, omdat die is verankerd in de Europese Richtlijn Pakketreizen. En hoe je het ook noemt: het biedt gewoon een hoop zekerheid."
Tijdens de coronacrisis werd het verschil tussen pakketreizen en losse reizen duidelijk zichtbaar: consumenten die een pakketreis hadden geboekt, kregen bij annulering hun geld terug of er werd ze een alternatief geboden. Losse boekers daarentegen moesten vaak maandenlang wachten op een compensatie, of zagen hier niets meer van terug. "Maar zodra de coronatijd voorbij was, leken mensen dat gemak en vooral die bescherming weer te zijn vergeten. De urgentie was weg, en daarmee ook het bewustzijn van wat een pakketreis voor je doet op het moment dat er iets misgaat. Maar ook nu, in een wereld waarin calamiteiten en geopolitieke onrust toenemen, is een goede bescherming essentieel."
We vroegen de ANVR-directeur wat de branche zou kunnen doen om het belang van pakketreizen bij reizigers te stimuleren. "Ik denk dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is", zegt hij. "Bij de ANVR gebruiken we de hashtag #onbezorgdopreis. Die boodschap kunnen we met elkaar verspreiden. Iedere reisorganisatie heeft hierin een eigen rol: leg het uit, maak het concreet, laat het zien. Uiteindelijk moet je je dienstverlening zo aantrekkelijk mogelijk maken, en daar hoort de bescherming van een pakketreis bij."
Zijn er überhaupt nog redenen om géén pakketreis te boeken? "Sommige mensen vinden het echt leuk om alles zelf uit te zoeken en te boeken. Dat is eigenlijk het enige. Maar ook zij moeten zich realiseren dat ze bij problemen nergens op terug kunnen vallen. En het is aan ons om die kennis over te brengen," besluit Radstake.