25 oktober 2024
Thumbnail voor Frankrijk voert grenscontroles in: ‘houdt rekening met vertragingen vakantieperiode’

Frankrijk voert grenscontroles in: ‘houdt rekening met vertragingen vakantieperiode’

Frankrijk heeft aan de Europese Commissie laten weten strengere grenscontroles te gaan uitvoeren. Vanaf 1 november 2024 voert de Franse overheid bij alle landgrenzen controles uit, "vanwege zorgen rondom terrorisme en illegale immigratie."

Sinds maart 2024 geldt in Frankrijk terrorismedreiging alarmniveau 3, dat is het hoogste niveau. Voor reizigers betekent dit dat je wel naar het land toe kunt reizen, maar alert zult moeten zijn. Vanaf volgende week vrijdag (1 november) voert de Franse overheid tijdelijke controles uit bij de grenzen van België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Italië en Spanje. De controles zijn tijdelijk en staan gepland tot april 2025, op snelwegen, treinroutes, havens en luchthavens. Eerder dit jaar waren er ook al grenscontroles vanwege de dreiging rondom de Olympische spelen, nu gaat Frankrijk de controles voor een langere periode aanhouden.

Vakantieperiode

Met oog op de herfstvakantie en aankomende feestdagen, is het voor reizigers belangrijk rekening te houden met extra drukte door de controles. Per reisvorm kan er door de controles vertraging ontstaan, files kunnen op de snelweg flink oplopen en het kan langer duren voordat je door de securitycontrole bent op het vliegveld.

Omdat Frankrijk zich bevindt in de Schengenzone heeft het land de mogelijkheid om tijdelijke controles in te voeren. Normaal gesproken mag iedereen tussen de Schengenlanden reizen zonder grenscontroles.

Ook buurland Duitsland voert sinds midden september controles uit bij alle grenzen.