Sommige mensen moeten er niet aan denken, andere mensen zweren erbij: een soloreis maken. Wat trekt soloreizigers om alleen op pad te gaan? We vragen het aan Fred van Eijk (Travel Counsellors) en Natasja Eshuis (Travel Trend).
“Gemiddeld maak ik eens in de twee jaar een soloreis,” vertelt Natasja Eshuis enthousiast. “Mijn meest recente reis alleen was naar Botswana in 2022. Ik hou van de rust in mijn hoofd als ik alleen reis en ben nieuwsgierig naar onverwachte ontmoetingen, waar je tijdens een soloreis veel meer voor open staat dan wanneer je samen reist. Ik bezoek graag bijzondere bestemmingen. Die landen staan niet altijd bij mijn reismaatjes op het wensenlijstje, of soms zijn zij er al geweest. Wat helpt is dat ik goed alleen kan zijn, daar ben ik ook aan gewend geraakt door de vele inkoopreizen die ik maakte toen ik net bij Travel Trend werkte.”
Fred van Eijk sluit zich bij Natasja Eshuis aan. “Ik vind zowel een soloreis, als een reis met vrienden of familie erg fijn. Het fijne aan een reis met anderen is dat je de voorpret, de ervaringen daar en het nagenieten met elkaar kan delen.” Toch gaat Fred ook erg graag alleen op pad. “Mijn mooiste solo was naar Indonesië, dat stond al jaren op mijn bucketlist. Ik had een hele specifieke route die ik wilde doen, ik heb wel met vrienden besproken of zij mee wilden, maar zij wilden net weer een andere route. Dat is precies het fijne als je alleen bent: je bent van niemand afhankelijk. Je ervaart veel meer hoe een bestemming is en je maakt sneller contact met mensen. Er zijn zoveel interessante mensen over heel de wereld, op mijn soloreizen raak ik veel meer in gesprek.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Volgens Fred moet je wel af en toe voor jezelf opkomen als je alleen op reis bent. “Geef duidelijk aan wat je wil. Ik was op een Explora-cruise in Miami en aan boord van het schip werd ik elke avond uitgenodigd om met mensen aan tafel te gaan. Als je niet oppast wordt je geleefd, en daarom bedank ik ook wel eens voor de uitnodiging. Ik ben niet zielig als ik alleen aan een tafeltje zit, maar sommige mensen lijken dat wel te denken. Vooral Amerikanen zijn erop gebrand je aan tafel uit te nodigen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Ook Natasja Eshuis merkt iets soortgelijks op. “Soms zit ik heerlijk te genieten van lekkere gerechten met een glas wijn, maar op andere momenten is het een kwestie van snel je bord leegeten en wegwezen. Dat komt dan voort uit een soort ongemak als mensen te veel naar je kijken, dan ga je je inbeelden wat ze over je denken. Dat slaat nergens op en wat zou het je schelen wat onbekenden over je denken. Maar toch gebeurt het weleens.” Maar volgens Natasja valt dit gevoel in het niet bij alle voordelen die de soloreis met zich meebrengt: “lekker je eigen plan trekken, helemaal in het moment zijn - soloreizen is voor mij super zen -, alle sensoren open hebben staan voor je omgeving, je laten prikkelen door onverwachte situaties.” Fred merkt op dat je, in je eentje, super flexibel bent. “Heb je het ergens gezien, of wil je juist nog iets langer blijven? In je eentje heb je het zo besloten.”
Wat geven deze soloreizigers als tip aan iemand die voor het eerst alleen op reis gaat? “Ten eerste: denk niet dat soloreizigers altijd jonge backpackers zijn. Als 50+er kun je ook prima soloreizen en kies je voor meer comfort als je budget het toelaat,” zo somt Natasja enkele tips op. "Je hoeft ook niet alles ter plaatse te improviseren, jouw reis kan heel goed vooraf voor je geregeld zijn. Des te meer tijd heb jij om te genieten. Neem een dagboek mee zodat je kunt vastleggen wat je beleeft, vooral alle bijzondere belevenissen. Verdiep je in de cultuur van je vakantieland en weet wat je wel en niet veilig kunt doen als soloreiziger. Sta open voor anderen, maar volg wel je intuïtie. Voelt een contact of sitiuatie niet goed, doe het dan niet.”