21 november 2024
Thumbnail voor Geen schadeclaim voor Rabobank, voormalig eigenaar Oad in hoger beroep

Geen schadeclaim voor Rabobank, voormalig eigenaar Oad in hoger beroep

UTRECHT - De Rabobank is niet schuldig bevonden aan het bankroet van Oad en hoeft geen schadevergoeding te betalen voor de voormalige eigenaren en curatoren van de in 2013 failliet verklaarde reisorganisatie. Een schadevergoeding van 67 miljoen euro, die door de oud-directeuren van Oad van de Rabobank werden geëist, is afgewezen.

Dat heeft de rechtbank van Utrecht besloten, schrijft RTV Oost. Oud-eigenaar van Oad, Julius ter Haar, vroeg in 2013 zelf het faillissement aan, terwijl er een overnamedeal was met een aantal Twentse investeerders, schrijft de nieuwssite. Er zouden nog twee weken nodig zijn om die deal definitief te maken. Volgens Oad wilde de Rabobank niet nog langer wachten en zou de reisorganisatie, naar eigen mening, daarmee opzettelijk failliet hebben laten gaan.

Telefoongesprek
In het vonnis van vandaag wijste de rechtbank op een telefoongesprek tussen Oad en de Rabobank, dat vlak voor het faillissement plaatsvond. Daaruit bleek dat Oad een dag later een liquiditeitstekort zou hebben van minimaal 2,8 miljoen en maximaal 3,9 miljoen euro. “Dat tekort zou niet zijn aangezuiverd door een transactie met de Twentse investeerders”, aldus de rechters, vervolgt RTV Oost.

Ter Haar liet volgens de nieuwssite via een woordvoerder weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. “De rechtbank is volledig voorbijgegaan aan de zorgplicht die een bank heeft naar een grote, trouwe, zakelijke klant, die tot de dag van het faillissement alle verplichtingen is nagekomen.” Ter Haar zegt in hoger beroep te gaan. “De eerste sla bij de rechtbank is verloren, maar de zaak zal pas in hoger beroep worden beslist.”

Genuanceerder
Volgens de Rabobank is het bankroet van Oad altijd een stuk genuanceerder geweest. De omzet liep volgens de bank al jaren terug. “Van 840 miljoen euro in 2009 naar 575 miljoen euro in 2012.” Het bedrijf zou daarnaast last hebben gehad van de nasleep van de financiële crisis. “De Rabobank stelt dat het zich destijds ‘maximaal heeft ingespannen’ om te voorkomen dat Oad kopje onder zou gaan.”

Door het faillissement verloren zo'n 1600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), tientallen miljoenen euro's verlies. De vorige eigenaren probeerden eerder al om een miljoenenvergoeding van Rabobank te krijgen. De rechtbank wees een verzoek daarover eind 2015 echter af. Daarop startte de familie Ter Haar samen met de curatoren een nieuwe zaak.