10 mei 2024
Thumbnail voor ‘Geen tests en quarantaine voor reizigers met coronapas, ook meereizende kinderen uitgesloten’

‘Geen tests en quarantaine voor reizigers met coronapas, ook meereizende kinderen uitgesloten’

BRUSSEL – Als het aan de Europese Commissie ligt, gaan EU-landen geleidelijk hun grenzen weer opengooien en reisbeperkingen opheffen. Reizigers met een coronapas zouden zonder aanvullende eisen, zoals testen of quarantaines, naar het buitenland kunnen reizen. Volgens de commissie zou hetzelfde moeten gelden voor kinderen van ouders met zo'n coronapas.


Volgens de Europese Commissie is het tijd om de beperkingen op het reizen te versoepelen. De verantwoordelijke Eurocommissaris Didier Reynders stelt dat dit verantwoord kan door de komst van de Europese coronapas, waarbij een QR-code toont of de houder is gevaccineerd, negatief getest of beschermd door een eerdere besmetting met het virus. “De besmettingscijfers gaan de laatste weken zodanig omlaag, vooral dankzij de intensieve vaccinatiecampagnes, dat vrij reizen, één van de meest gekoesterde rechten van EU-burgers, langzamerhand weer mogelijk moet worden”, aldus Reynders.

Lidstaten gaan nog steeds zelf over wie ze willen toelaten en welke beperkingen er worden opgelegd, zoals een quarantaine verplichting of coronatests. Maar volgens Reynders hebben de meeste lidstaten al bepaald dat ze reizigers met een coronapas geen aanvullende eisen opleggen. Er is wel besloten dat de lidstaten dit recht behouden, maar alleen onder uitzonderlijke omstandigheden, zoals het uitbreken van een nieuwe variant. Dan moeten de maatregelen wel eerst worden aangemeld in Brussel en bij de andere lidstaten.

Kinderen
De commissie stelt daarbij ook, dat hetzelfde voor meereizende kinderen moet gelden als EU-landen ouders vrijstellen van quarantaine of testen als zij in het bezit zijn van een coronapas. Van kinderen jonger dan zes jaar zouden EU-landen ook niet moeten vragen een coronatest te ondergaan, meldt de Europese Commissie in een nieuwe aanbeveling. De voorstellen zijn bedoeld “om de eenheid van het gezin te waarborgen.”