14 april 2024
Thumbnail voor Geen treinen naar Duitsland op dinsdag door spoorstaking

Geen treinen naar Duitsland op dinsdag door spoorstaking

Internationale treinen naar Duitsland komen dinsdag te vervallen door een nieuwe staking op het Duitse spoor. Volgens een woordvoerder van de NS komen daardoor de intercity naar Berlijn en de ICE International-treinen te vervallen, net als de Nightjet-nachttreinen naar Oostenrijk en Zwitserland.

De staking begint dinsdag om 02.00 uur en duurt 24 uur. De actie is uitgeroepen door de Duitse spoorvakbond GDL in een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. Het is al de zesde keer dat het werk wordt neergelegd op het Duitse spoor in dat maandenlange arbeidsconflict.

De NS zegt dat reizigers kosteloos kunnen omboeken. De woordvoerder geeft aan het vervelend te vinden voor reizigers die hierdoor worden geraakt.

Eerdere stakingen
Vorige week was er nog een staking van 35 uur op het Duitse spoor en eind januari werd het werk zelfs zes dagen neergelegd. GDL wil hoger loon en kortere werkweken. Deutsche Bahn heeft toen met nooddienstregelingen gereden. Daardoor kon ongeveer een vijfde van de langeafstandstreinen blijven rijden. Het regionale verkeer liet een wisselende impact van de staking zien, aldus Deutsche Bahn. Voor dinsdag is er weer een nooddienstregeling.

De stakingen hadden ook gevolgen voor de Arriva-treinen tussen Maastricht en Aken. Die treinen reden daardoor niet verder dan Heerlen. Dat zal ook dinsdag weer het geval zijn, aldus een woordvoerder van Arriva.

Bij het Duitse spoorvrachtvervoer wordt vanaf maandag 18.00 uur het werk voor 24 uur neergelegd. Ook bij het goederenvervoer was er vorige week nog een staking.

Deutsche Bahn heeft GDL opgeroepen te onderhandelen en heeft kritiek op de vakbond om de korte vooraankondiging van de nieuwe acties. GDL kwam namelijk zondagavond naar buiten met de nieuwe stakingen waardoor Deutsche Bahn weinig tijd heeft om maatregelen te nemen.