Garantiefondsen SGR en GGTO gaan vanaf 1 januari 2025 samenwerking om de continuïteit van de GGTO op lange termijn te waarborgen. Hierdoor zullen SGR en de GGTO meer dan 900 reisondernemingen bedienen.
De GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) is in januari 2012 opgericht als garantieregeling voor kleine gespecialiseerde reisorganisaties met een maximale omzet van 1 miljoen euro. Twaalf jaar later is de GGTO gegroeid tot zo’n 300 deelnemende reisorganisaties. De SGR, die zich richt op (middel)grote reisondernemingen, heeft circa 600 deelnemers.
Voortbestaan zekerstellen
De GGTO heeft een paar moeilijke jaren achter de rug, waarin met name de coronapandemie een lastige periode was. “In 2020 en 2021 heeft de GGTO helaas een paar grote schades ervaren. In deze periode heeft ook de GGTO steun van de overheid gekregen in de vorm van een lening, zoals ook de andere Nederlandse garantiefondsen. Zonder dat zou de GGTO het niet gered hebben”, laat de stichting weten. Deze kwetsbaarheid wilden de huidige bestuurders van GGTO niet nog een keer ervaren. “Zij zien het als hun taak om het voortbestaan van de GGTO als stichting zoveel mogelijk zeker te stellen. Want ook het voortbestaan van veel van de deelnemers hangt hier indirect van af.” Om die reden is na “intensieve gesprekken” besloten om samen te werken met de SGR.
In deze samenwerking neemt de SGR onder meer het bestuur van de GGTO over vana 1 januari. Het huidige bestuur zal vanaf dat moment op de achtergrond als adviseur betrokken blijven. De werkwijze, huidige regels en garantieregeling worden verder niet gewijzigd. “De GGTO blijft dus voortbestaan als zelfstandige naam en organisatie, maar zal achter de schermen verbonden zijn met SGR”, legt de GGTO uit.
Voordelen
De samenwerking brengt volgens beide partijen meerdere voordelen met zich mee. “De SGR ondrsteunt ons niet alleen financieel, maar ook op het gebied van kennis en het doen van investeringen in IT en systemen kunnen we samen meer. Verder heeft de SGR beschikking over een efficiënt systeem en is er makkelijkere aansluiting voor ondernemingen die bij de GGTO door de omzetgrens heen groeien. Ook wordt het instappen voor deelnemers van de GGTO bij het Calamiteitenfonds Reizen, het zusje van de SGR, gemakkelijker.” Voor SGR-deelnemers wordt het tevens makkelijker overstappen naar de GGTO als die regels beter bij de reisonderneming past.