1 juli 2025
Thumbnail voor Hittegolf treft Zuid-Europa: hoe kan de reissector omgaan met stijgende temperaturen?

Hittegolf treft Zuid-Europa: hoe kan de reissector omgaan met stijgende temperaturen?

Zuid-Europa beleeft momenteel een extreme hittegolf, met temperaturen tot 46 graden in delen van Spanje, Italië en Griekenland. Volgens het KNMI neemt dit aantal hittegolven alleen maar toe. Hoe kunnen reizigers en de reissector omgaan met deze veranderende klimaatomstandigheden? We vroegen het aan Frank Radstake van de ANVR.

Momenteel stijgt het kwik tot ongekende hoogten in sommige delen van Europa. Is dit reden voor reizigers om hier omheen vakantie te vieren? Frank vertelt: "Die trend is zichtbaar: bestemmingen als Spanje, Italië, Griekenland en Turkije worden steeds populairder in het voor- en naseizoen, wanneer de temperaturen aangenamer zijn. Ook noordelijke bestemmingen, zoals Scandinavië, winnen aan belangstelling – een ontwikkeling die ook wel wordt aangeduid als “coolcationing”. Toch blijven deze alternatieven vooralsnog een niche. De meerderheid van de Nederlanders blijft in de zomer vasthouden aan een zon- en strandvakantie rond de Middellandse Zee."

Vakantiespreiding: de oplossing?

Een ander punt van discussie is de infrastructuur op alternatieve bestemmingen. Hoewel de vraag naar vakanties in koelere gebieden groeit, is de toeristische infrastructuur daar vaak nog niet op ingesteld. De reisbranche wijst erop dat het niet hun taak is om die infrastructuur te ontwikkelen – dat moet vanuit de bestemmingen zelf komen, legt Frank uit. “Wij willen toerisme juist ontwikkelen op een manier die positief bijdraagt aan de lokale omgeving. Dat kan alleen als bestemmingen zelf de regie houden.”

En wat als we niet allemaal tegelijk zomervakantie houden? “Wij pleiten al bijna twee decennia voor het aanpakken van vakantiespreiding, maar de overheid wil daar niet aan. En dat is jammer. Want het zou om verschillende redenen een goed idee zijn. Het is niet alleen gunstig voor reizigers, maar ook voor bestemmingen. Het maakt het mogelijk om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en toerisme meer te laten aansluiten op de capaciteit en wensen van de lokale gemeenschappen."

Risico's van hitte

Stel dat je bij de reizigers hoort die de hitte tegemoet treden, maar het op bestemming zó heet is, dat vakantie vieren eigenlijk niet meer prettig is? Mag je dan kosteloos annuleren? “Dat ligt ingewikkeld. Iedereen mag zijn reis annuleren, maar dat betekent niet dat het kosteloos is. Het hangt af van de omstandigheden, het moment van annuleren, en de kosten die de touroperator al heeft gemaakt. Hitte alleen is geen geldige reden voor kosteloze annulering. Pas wanneer de reis niet meer kan worden uitgevoerd zoals afgesproken – bijvoorbeeld bij een bosbrand of evacuatie – is annulering zonder kosten mogelijk," besluit Frank.

Recente berichten