Twintig jaar geleden, onder de naam ArkeFly, vertrok de allereerste eigen vlucht van TUI naar Curaçao. Inmiddels is de route uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het netwerk van de reisorganisatie. Ter gelegenheid van dit jubileum kreeg een Boeing 787 (registratie PH-TFJ) de naam 'Curaçao' op de romp. Reisbizz was erbij en sprak met Arjan Kers, managing director van TUI Nederland & België, over twintig jaar vliegen naar de Antillen en de plannen voor de toekomst.
Op maandag 26 mei vond op Curaçao de naamgevingsceremonie plaats van een TUI Dreamliner, die officieel werd gedoopt door zangeres Jefdany Manuela en zanger Dibo Doran. Bij de ceremonie waren onder anderen minister-president Gilmar Pisas en vertegenwoordigers van de luchthaven en lokale reisbranche aanwezig. TUI voert momenteel veertien vluchten per week uit van en naar Curaçao, vaak in combinatie met Aruba, Bonaire of de Dominicaanse Republiek. “In de afgelopen twintig jaar hebben we 3,5 miljoen passagiers naar Curaçao vervoerd, voornamelijk vanuit Nederland, en tot eind 2025 ook vanuit België,” aldus Arjan Kers.
TUI is 20 jaar geleden gestart op Curaçao, nadat de vliegtuigen werden overgenomen van Air Exel. Hoe belangrijk is een eigen vloot gebleken voor de vluchten naar de ABC-eilanden?
Kers: “Het verkrijgen van de vliegtuigen toentertijd was best een bijzondere stap van mijn voorganger Steven van der Heijden. Er moest snel gehandeld worden, maar er was ook toestemming nodig vanuit het hoofdkantoor in Duitsland. Daarvoor moest intern gelobbyd worden, en het risico lag deels bij de Nederlandse organisatie. Als je kijkt waar we twintig jaar geleden vandaan kwamen en waar we nu staan, kan ik niets anders dan trots zijn.” Kers durft zelfs te stellen dat het succes van TUI Nederland voor een groot deel te danken is aan het beschikken over een eigen vloot. “Daardoor zijn we een sterke touroperator geworden die veel beter kan inspelen op de behoeften van de consument.”
Gaat de groei van Curaçao en Bonaire ten koste van Aruba?
“Nee, dat is niet het geval. Aruba is altijd populair gebleven in Nederland ondanks dat het eiland zich sterk heeft gericht op de Amerikaanse markt. Het is waar dat de groei van de Amerikaanse markt ten koste van de Europese markt is gegaan, ook omdat Amerikanen meer spenderen dan Europeanen. Ons voordeel als TUI is dat we ons eigen RIU-hotel op het eiland hebben. In de coronatijd kwamen de Amerikanen overigens niet en zorgde de Europese markt voor bezetting. Curaçao groeit erg hard en dat gaat ten koste van de Dominicaanse republiek. Mensen voelen zich prettig op Curaçao en zien het als een stukje verlenging van Nederland. Bonaire groeit maar heel geleidelijk doordat het aantal accommodaties langzaam groeit. Je ziet ook mensen die Curaçao en Aruba kennen en een vakantie op Bonaire als alternatief kiezen.” Volgens Kers blijft TUI fly de komende jaren op alle ABC-eilanden actief met eigen vluchten.
Benieuwd naar de rest van het interview? Klik hier voor het hele verhaal.
Meer van dit soort verhalen lezen? Word member en ontvang elke maand het nieuwste magazine op je deurmat.