20 juni 2024
Thumbnail voor Internationale trein tijdens kerstvakantie vaak duurder dan het vliegtuig

Internationale trein tijdens kerstvakantie vaak duurder dan het vliegtuig

Wie in de Kerstvakantie naar het buitenland wil, kan financieel gezien beter het vliegtuig dan de trein pakken. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace, dat de prijzen van trein- en vliegreizen van Amsterdam naar zestien Europese steden met elkaar vergeleek. Alleen richting Parijs blijkt de trein de voordeligste reisoptie.

De Kerstperiode is traditioneel een piekmoment op reisgebied. Greenpeace onderzocht de prijzen voor trips op 21, 23 en 28 december naar Barcelona, Berlijn, Bratislava, Boedapest, Hamburg, Kopenhagen, Ljubljana, Londen, Milaan, Nice, Parijs, Praag, Stockholm, Wenen, Zagreb en Zurich. Gemiddeld bleek de trein 63 procent duurder dan het vliegtuig.

Verschillen
Richting Barcelona, Londen, Milaan en Nice is het vliegtuig altijd goedkoper dan de trein. Naar Berlijn, Hamburg en Parijs is de trein daarentegen bijna altijd de voordeligste keuze.

De reis tussen Amsterdam en Parijs, het kortste traject uit het onderzoek, bleek altijd goedkoper met de trein. Hamburg is gemiddeld de goedkoopste treinbestemming.

De trein kan qua prijs beter concurreren met het vliegtuig als er een nachttrein rijdt, concludeert Greenpeace. Dat bleek op 11 van de 16 onderzochte routes het geval.

Zoals in de reiswereld genoeglijk bekend is het boeken van een internationale treinreis lastiger dan het aanschaffen van een vliegticket. Dat bevestigt ook het Greenpeace-onderzoek: vliegtickets kunnen soms een jaar van tevoren worden geboekt, terwijl een treinreis met Kerst pas in oktober verkrijgbaar is. Soms zelfs nog korter.

‘Oneerlijke concurrentie'
De oorzaak van de prijsverschillen ligt volgens Greenpeace in het feit dat kerosine niet belast is met btw. De milieuorganisatie onderstreept nogmaals haar standpunt dat vliegen verboden zou moeten worden op trajecten waar de trein een alternatief vormt.

“Het is tijd om te investeren in snellere treinverbindingen, een beter boekingssysteem voor treinkaartjes en meer nachttreinen. Zo kan de trein beter concurreren op het gebied van tijd, gemak en prijs,” aldus Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland.