7 september 2024
Thumbnail voor Is de toekomst van Noorderlicht-reizen in gevaar?

Is de toekomst van Noorderlicht-reizen in gevaar?

In november en december was op een paar plekken in Nederland het noorderlicht te zien. Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de mooiste foto’s en zelfs filmpjes (vanuit vliegtuigen) vlogen je om de oren op social media. Is het nu nog wel de moeite waard om naar Lapland te reizen en daar midden in de nacht uit je bed te komen om het noorderlicht te zien?

Eerst even technisch, wat is het Noorderlicht nou eigenlijk?
Iedere 11 jaar bereikt de activiteit van de zon een maximum waarbij er een stuk meer elektrisch geladen deeltjes de ruimte in vliegen. Dat noemen we een zonnewind of een zonnestorm en tijdens dit fenomeen kan je het geluk hebben dat het noorderlicht ook in Nederland zichtbaar is. Net als in Scandinavië en in IJsland is het fenomeen het beste te zien op locaties met weinig lichtvervuiling en weinig bewolking. Volgens Nasa begeven we ons dit jaar in een piek van zonneactiviteit.*

Buro Scanbrit
Reisbizz belde met Christi van de Veen, Sales & Marketing Support van Buro Scanbrit om te vragen wat het beeld is vanuit hen als aanbieder van reizen naar plaatsen waar je het Noorderlicht kunt zien. Op de vraag of Christi zelf het Noorderlicht al gespot heeft in Nederland antwoordt ze met een lach. “Nee, ik heb het hier nog niet gespot, maar gelukkig al wel vele malen tijdens mijn reizen in Scandinavië”.

Bij Buro Scanbrit merken ze niets van een eventuele afname van boekingen richting de landen waar het Noorderlicht veel en vaak te zien is. “In tegendeel. Veel data voor het eerste kwartaal van 2024 raken al aardig vol en we hebben zelfs al voorboekingen voor 2025”.

Tip van de kenner
Christi geeft als tip om het Noorderlicht te bekijken in Abisko in Zweeds Lapland. Het Aurora Sky station is gelegen in het centrum van de Aurora zone en wordt gezien als de allerbeste locatie om het noorderlicht te zien vanwege de frisse, heldere en de bijna permanente onbewolkte lucht.

“Dit jaar kan je dus geluk hebben in Nederland, maar voor de ultieme ervaring, de sfeer en alles eromheen is een reis naar het mooie noorden toch echt nog steeds ons advies. Wij zijn er dus niet bang voor, en verwachten dus nog steeds heel boekingen naar IJsland, Lapland en de andere Scandinavische bestemmingen”, aldus Christie.

* Bron : https://www.nasa.gov/solar-cycle-progression-and-forecast/