7 september 2024
Thumbnail voor Joke Nuijs zamelt met actie geld in voor Oekraïne: ‘Dat is het minste wat we kunnen doen’

Joke Nuijs zamelt met actie geld in voor Oekraïne: ‘Dat is het minste wat we kunnen doen’

ROTTERDAM - De hele wereld is in de greep van de oorlog in Oekraïne. Ook in ons land worden verschillende acties opgezet om mensen in nood te helpen. Zo doneert Reisbureau Buitenlandsche Zaken in Rotterdam aankomend weekend de opbrengsten van hun delicatessen- en groentekraam aan degenen die het nodig hebben. Reisbizz.nl sprak met eigenaresse Joke Nuijs.


“Dat is wel het minste wat we kunnen doen”, stelt Joke. Naast het reisbureau is Joke de delicatessen- en groentekraam begonnen uit nood vanwege de coronacrisis. Maar inmiddels is het een vaste factor in de buurt. “We verkopen de hele week allerlei producten in onze kraam en hebben in het weekend extra groente en fruit. Daarnaast zijn we aan het bakken geslagen wat gretig door onze klanten werd gekocht. Ik heb net appels gehaald voor de appeltaarten die we gaan bakken.” De winkel loopt nog steeds goed en Joke is bezig met een pand om verder uit te breiden met twee grote partners in de buurt. “In januari zaten we met de boekingen dan wel op het niveau van 2019, maar het gaat evengoed nog wel een pittig jaar worden. Er komen namelijk evengoed nog annuleringen binnen van mensen die het toch niet aandurven.”

Actie
De opbrengsten van de verkoop van de producten aankomend weekend doneert Joke en haar team aan het goede doel. “Een kennis van ons wil graag vluchtelingen in huis nemen, maar zij weet zelf niet hoe zij dat financieel rond gaat krijgen als alleenstaande. Als je in eens twee of drie mensen extra in huis hebt, kost dat best wat geld. Met de opbrengsten van dit weekend willen wij haar daarbij helpen.” Het eventuele resterende bedrag wordt gedoneerd aan Giro 555. “Het zal geen tienduizenden euro’s zijn, maar een paar duizend euro wordt het al gauw. Ook hebben mensen mij bericht dat we hun een tikkie mogen sturen voor een donatie, omdat ze weten dat het door onze actie direct bij de bron terecht komt. Dat is mooi om te zien. Zo helpen we op een kleine bescheiden manier toch een beetje.”

Waarom de oorlog Joke zo aangrijpt, weet zij ook niet precies. “We krijgen vreselijke beelden te zien en dan denk ik bij mijzelf hoe kan dit nou. Die ongelijke strijd is zo naar om te zien. En wat mij vooral raakt, is hoe ongelofelijk heldhaftig die Oekraïners zijn. Kinderen en vrouwen worden bij de grens afgezet en de mannen gaan zelf weer terug om te vechten. Dan kunnen wij toch niet blijven zitten en niets doen?”

Verrast door Kiev
Ruim twintig jaar geleden is Joke in Oekraïne geweest wat voor haar nog steeds een gedenkwaardige reis is. “Feyenoord speelde toen in de UEFA Europa Cup waarvoor ik toen met een business club, het team en de supporters naar Kiev afreisde. Dat was wel even andere koek dan dat je naar Milaan vloog, Oekraïne was toen een lastig land.” Toch werd Joke verrast tijdens die reis. “Kiev is een ongelofelijk mooie stad. Ik heb altijd gezegd dat ik nog eens terug ga.”

Zakenvrouw van het jaar
Dat Joke met haar reisbureau en daar bijhorende winkel opvalt, is wel duidelijk. Voor de tweede keer is Joke genomineerd voor de titel Zakenvrouw van het Jaar. “Ik ben een bescheiden mens, maar ik denk dat ik best kan zeggen dat ik deze keer meer kans maak dan vier jaar geleden. Ik neem aan dat er gekeken wordt naar de afgelopen twee jaar en hoe wij ons staande hebben gehouden. Er is een totaal nieuwe zaak opgebouwd en ik heb bewust gekozen om mijn personeel in dienst te houden. Maar we hebben het altijd met elkaar gedaan en daar ben ik best trots op.” Met Joke zijn er vier anderen genomineerd voor de titel. “Ergens in maart of april wordt er bekend gemaakt wie er gewonnen heeft.