17 september 2024
Thumbnail voor Kleinschalige reisondernemers vinden gehoor in Brussel over schrappen aanbetaling op vakanties

Kleinschalige reisondernemers vinden gehoor in Brussel over schrappen aanbetaling op vakanties

BRUSSEL - De VvKR heeft afgelopen vrijdag 16 juni een luisterend oor gekregen bij Europees commissaris Didier Reynders en zijn ambtenaren. Carolien Halm (Sri Lanka Op Reis) en Kim Nooyens (Reisbrigade) werden als afvaardiging van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties in Brussel gehoord. Beiden legden vanuit hun praktijkervaring als eigenaar van een kleinschalige reisorganisatie uit waarom het voorstel voor het schrappen van aanbetaling op vakanties van tafel moet.


Omdat reizigers tijdens de coronapandemie hun geld laat of niet terugkregen van Europese reisorganisaties, bereidt de Europese Commissie een propositie voor om de consument beter te beschermen. “Waar de parlementariërs in Brussel precies de wet willen herzien is nog niet duidelijk, behalve dat er sprake is om een aanbetaling van reizigers te beperken naar maximaal 20 procent, of helemaal weg te laten”, aldus de VvKR. Dankzij lobbywerk van VvKR samen met ANVR, MKB Nederland en VNO-NCW is het gelukt in gesprek te komen met het Europese kabinet Didier Reynders die deze wetgeving behandelt. Uit naam van alle VvKR-leden mochten reisspecialisten Carolien en Kim vertellen over de gevolgen van het eventueel wegvallen van aanbetalingen door reizigers.

Stoppen of prijzen verhogen
“Voor de kleinschalige reisbranche zijn de niet-restitueerbare aanbetalingen die telkens meer accommodaties vragen problematisch. Bijvoorbeeld voor exclusieve lodges in Afrika, Nieuw-Zeeland en Canada. Of de volledige betaling voor een zogenaamde ‘gorilla permit’, een vergunning waarmee toeristen kunnen deelnemen aan een trekking waarbij je op zoek gaat naar gorilla’s in Oeganda of Rwanda”, vervolgt de vereniging. Een substantieel aantal kleinschalige reisondernemers aangesloten bij VvKR zou overwegen te stoppen of hun prijzen te verhogen wanneer zij geen aanbetalingen meer mogen vragen aan hun klant. “Voor de meeste ondernemers in de kleinschalige reisbranche is het onmogelijk zelf alles te financieren, want banken vertrekken hiervoor geen krediet.”

Ton Brinkman, voorzitter VvKR, stelt dat het onredelijk is dat Brussel een wetgeving wil wijzigen naar aanleiding van de pandemie, die uitzonderlijk en op zichzelf staand was. “Aan de andere kant begrijpen wij het standpunt van de parlementariërs. Want in lang niet alle Europese lidstaten is het zo goed geregeld als in Nederland waar de consument al beschermd is bij het boeken van een pakketreis. In ons land zijn reisorganisaties bij wet verplicht om deel te nemen aan een garantiefonds, zodat in geval van faillissement klanten altijd hun vooruitbetaalde geld terugkrijgen.”

Renteloze bank
Brinkman vindt het ook moeilijk te verkroppen dat luchtvaartmaatschappijen niet onder de zekerheid van een garantiefonds vallen. “Daarmee rust de financiële verantwoordelijkheid van vluchtannuleringen ook op de schouders van de reissector. Gelukkig werd in Brussel meegedeeld dat herziening van de wet op de pakketreizen samen zal lopen met een aanpassing van de wetgeving vervoer, waar luchtvaartmaatschappijen onder vallen.” Luchtvaartmaatschappijen vragen nu bij boeking betaling van het gehele bedrag vooraf. “Terwijl reisbemiddelaars, die vluchten boeken voor hun klanten, volgens de wet op pakketreizen aansprakelijk zijn de klant terug te betalen als een airline failliet gaat. Reisondernemers traden op deze manier op als renteloze banken voor luchtvaartmaatschappijen.”

Kleinschaligheid vraagt om maatwerk
Het team in Brussel heeft volgens de VvKR aandachtig geluisterd naar de Nederlandse ondernemers. “Zij kregen in een constructief gesprek ruim de tijd hun verhaal te doen en voorbeelden te geven om duidelijk te maken waarom een beperking van de aanbetaling niet werkt voor de meeste van de 450 bij VvkR aangesloten reisorganisaties. Juist omdat het om kleinschaligheid gaat en elke reis anders is, vraagt dit om maatwerk. Ook in wetgeving”, sluit de vereniging af.