15 oktober 2024
Thumbnail voor KLM gevraagd om Nederlanders uit Israël te repatriëren, maar nog geen besluit

KLM gevraagd om Nederlanders uit Israël te repatriëren, maar nog geen besluit

SCHIPHOL - KLM heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken het verzoek gekregen voor een repatriëringsvlucht om mensen terug te halen uit Israël. "We zijn nu aan het beoordelen of dat kan en of we dat verantwoord kunnen doen", zegt een woordvoerster.


"Wij snappen heel goed dat mensen naar huis willen en dat de overheid dit doet", vervolgt ze. De zegsvrouw kon nog niet zeggen wanneer hierover een besluit wordt genomen. Of het mogelijk om meerdere vluchten gaat, kon zij ook nog niet aangeven. KLM heeft haar reguliere vluchten naar Tel Aviv voorlopig opgeschort vanwege de veiligheidssituatie, net als Transavia en easyJet.

Eerder vandaag werd al bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt om vluchten naar Israël te organiseren om Nederlanders en mogelijk ook andere Europese burgers op te halen. Veel lijnvluchten naar Israël zijn geschrapt, en op de resterende vluchten (van onder meer het Israëlische El Al) is nauwelijks nog capaciteit. Daardoor is het moeilijk om het land te verlaten.

Transavia
Transavia heeft vooralsnog geen verzoek gekregen voor een repatriëringsvlucht. "Als zo'n verzoek wel komt, zullen we dat op dat moment moeten beoordelen. Maar het is natuurlijk niet voor niks dat we niet naar Israël vliegen", laat een woordvoerder weten.

Ook easyJet laat weten dat er op dit moment geen extra vluchten gepland staan voor repatriëring of reservisten. "Mochten we hiervoor een officieel verzoek ontvangen van de autoriteiten dan zullen we dit in overweging nemen", aldus de maatschappij. Het bedrijf zegt sommige lijndiensten te zullen hervatten zodra dat mogelijk is. "De veiligheid van onze passagiers en bemanning heeft altijd easyJets hoogste prioriteit".

De luchthaven in Tel Aviv is nog steeds open. Volgens het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) lijkt het erop dat de risico's daar onder controle zijn. "Vanwege de onstabiele situatie zal het EASA de situatie nauwlettend blijven volgen, om te beoordelen of er sprake is van een toename of afname van het risico voor luchtvaartmaatschappijen in de EU als gevolg van de ontwikkeling van de dreiging", staat in een verklaring op de site.