19 juni 2024
Thumbnail voor Komende zomer minder ruimte voor privévluchten op Schiphol, nagenoeg net zoveel commerciële vluchten

Komende zomer minder ruimte voor privévluchten op Schiphol, nagenoeg net zoveel commerciële vluchten

SCHIPHOL - Er is vanaf volgend zomerseizoen, dat 31 maart ingaat, veel minder ruimte voor privévliegtuigen op Schiphol. Dat blijkt uit Schiphols capaciteitsdeclaratie, het officiële document met daarin de beschikbare capaciteit voor het zomerseizoen van 2024. Ook het aantal toegestane commerciële vluchten daalt iets, vanwege de krimpplannen van minister Harbers, maar wel maar zeer beperkt ten opzichte van dit jaar.


Per 31 maart treedt de zogeheten experimenteerregeling van de overheid in werking, de eerste fase van de krimp (in afwachting van de zogeheten balanced approach-procedure voor de tweede fase) Deze regeling, die een einde maakt aan het zogeheten anticiperend handhaven, gaat uit van maximaal 460.000 commerciële vluchten per jaar.

In de capaciteitsdeclaratie die Schiphol vandaag officieel heeft vastgesteld, staat dat er in het zomerseizoen 2024 (31 maart t/m 26 oktober 2024) ruimte is voor maximaal 280.645 commerciële vluchten. Dat zijn er ongeveer 12.400 minder dan in de zomer van 2023. Maar daarbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat het volgende zomerseizoen een week korter is dan dat van dit jaar. Gecorrigeerd daarvoor daalt het maximale aantal commerciële vluchten maar met iets meer dan 1 procent.

Wel is het een forse krimp ten opzichte van de jaren voor de coronacrisis, toen Schiphol nog bijna 500.000 vluchten per jaar verwerkte. In de zomer van 2019 waren er maximaal 304.697 vluchten mogelijk. Ten opzichte van dat jaar ligt het plafond komende zomer dus ruim 24.000 vluchten lager.

Er loopt vanuit de luchtvaartsector nog een rechtszaak tegen de experimenteerregeling, die inmiddels bij de Hoge Raad is beland. Maar die zal naar verwachting pas over enkele maanden uitspraak doen. Omdat minister Harbers eerder in het hoger beroep gelijk kreeg van het gerechtshof, kan de implementatie van de experimenteerregeling doorgaan (totdat de Hoge Raad daar eventueel een streep doorzet).

Minder privévluchten
Als gevolg van de experimenteerregeling daalt ook het aandeel ‘kleinzakelijk verkeer’, waaronder het aantal toegestane privévluchten met circa 40 procent. Het nieuwe maximumaantal voor het gehele gebruiksjaar is 12.000 waarvan ruim 7.200 in het zomerseizoen. In het vorige gebruiksjaar is dat nog 17.000. Deze ontwikkeling past bij Schiphols streven voor een uiteindelijk totaalverbod op privévluchten van en naar Schiphol. Naast een verbod op privéjets wil Schiphol ook een nachtsluiting en wil de luchthaven de meest lawaaiige vliegtuigen weren. 

Kleinzakelijk verkeer valt niet onder het nieuwe maximum van 460.000 vluchten voor het handelsverkeer, maar is een aparte categorie.

Weren lawaaiige vliegtuigen
In het weren van de meest lawaaiige vliegtuigen trekt Schiphol haar ingezette beleid door. De luchthaven heeft nu ook in de capaciteitsdeclaratie voor het zomerseizoen 87 vliegtuigtypen opgenomen die niet langer welkom zijn op de luchthaven. Deze vliegtuigtypen vlogen al niet meer van en naar Schiphol en door het verbod in de capaciteitsdeclaratie is er nu de garantie dat ze ook niet meer terug komen.

Naast dit verbod had Schiphol ook al een stimulans in de havengelden om de meest stille vliegtuigen te gebruiken. Voor het gebruik van de meest lawaaiige en vervuilende toestellen betalen luchtvaartmaatschappijen vijf keer meer dan wanneer zij het meest stille en schone toestel gebruiken.