24 november 2024
Thumbnail voor Mag je in een zakelijke auto ook privé rijden?

Mag je in een zakelijke auto ook privé rijden?

(Partnernieuws) Het is iets waarover bij best veel mensen onduidelijkheid heerst: mag je in een zakelijke auto ook privé rondrijden? Een antwoord op deze vraag is net wat minder makkelijk te geven dan je zou denken. Dat hangt namelijk van verschillende factoren af.

Het hangt van je werkgever af
De ene zakelijke auto is de andere niet. En dus kan het zo zijn dat voor de ene auto ook heel andere regels gelden dan voor de andere. Deze regels worden over het algemeen opgesteld door je werkgever, ervan uitgaande dat je in loondienst bent. Vraag je je af of je in een zakelijke auto ook privé rond mag rijden, dan is je werkgever dus eigenlijk degene aan wie je deze vraag moet stellen.

Biedt je werkgever je een leaseregeling aan? Dan is ook in je vrije tijd in de aangeboden auto rondrijden meestal geen probleem. Het kan wel zijn dat je voor deze kilometers zelf de brandstof (deels) moet betalen en je daarom een kilometerregistratie bij laat houden, of je werkgever je op een andere manier zelf op laat draaien voor de kosten die je voor privégebruik maakt. Bovendien moet je ook rekening houden met de belastingdienst, maar daar komen we later op.

Is de auto waar je zakelijk in mag rijden eigendom van het bedrijf waar je werkt, en is er dus geen sprake van een lease? Dan bepaalt de werkgever uiteraard waar en wanneer je deze auto mag gebruiken. Misschien mag dat alleen tijdens werktijd, en gebruik je voor het woon-werkverkeer een ander vervoer. Of je mag de auto wel mee naar huis nemen, maar daar vervolgens niet in je vrije tijd mee rondrijden. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de afspraken die hierover gemaakt zijn, dat voorkomt discussies of andere problemen.

Denk ook aan de Belastingdienst
Alhoewel het dus je werkgever is die in de meeste gevallen bepaalt of je ook privé in je zakelijke auto rond mag rijden, is er nog een partij waar je rekening mee zal moeten houden: de Belastingdienst.

Als je werkgever je een leaseauto aanbiedt waar je ook privé in mag rijden, en je besluit om dat ook daadwerkelijk te doen, dan wordt de auto als het ware onderdeel van je salaris. Je hebt er tenslotte ook buiten werktijd voordeel van. Daarom zal de Belastingdienst je een bijtelling in rekening brengen, als het ware belasting heffen over dit ‘salaris’. Rijd je alleen tijdens werktijd in de auto? Dan zal je dat middels een rittenregistratie zelf moeten aantonen. Je hoeft dan geen bijtelling te betalen, maar moet wel echt kunnen bewijzen dat je de auto alleen zakelijk gebruikt.