18 april 2024
Thumbnail voor Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. De boete is nog niet daadwerkelijk uitgedeeld, maar het internetbedrijf voor hotelboekingen heeft al te horen gekregen dat de geldstraf eraan komt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

De Spaanse toezichthouder deed al langer onderzoek naar Booking.com omdat er een vermoeden was van oneerlijke praktijken richting sommige hotels en reisorganisaties in het land. "We zijn teleurgesteld over het ontwerpbesluit van de CNMC en zijn het zeer oneens met de bevindingen", laat een woordvoerder van Booking.com weten na eerdere berichtgeving door Het Financieele Dagblad. "We zijn van plan om in beroep te gaan tegen deze ongekende beslissing in Spanje, als deze definitief wordt."

Tweede tegenslag
Het is de tweede financiële tegenslag voor Booking.com in korte tijd. Eind vorige maand werd al bekend dat de onderneming zich in Nederland moet aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche. Het concern verzette zich daartegen en vindt zichzelf vooral een technologieplatform. Maar het gerechtshof in Den Haag was het daar niet mee eens. Die uitspraak zorgde ook al voor een extra kostenpost van honderden miljoenen euro's.

Beide tegenvallers zijn meegenomen in de kwartaalcijfers die moederconcern Booking Holdings donderdag presenteerde. Daardoor zag de onderneming haar kwartaalwinst met 82 procent kelderen vergeleken met een jaar eerder, tot 222 miljoen dollar.

Het aantal geboekte overnachtingen steeg wel met 9 procent en de omzet dikte 18 procent aan tot 4,8 miljard dollar. De cijfers hadden echter beter kunnen zijn zonder oorlog in het Midden-Oosten. Het conflict tussen Israël en Hamas zorgde er volgens Booking voor dat er in dat deel van de wereld minder hotelkamers en andere accommodaties werden gereserveerd.