Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
"Onze leden hebben gesproken en ze vinden het eindbod van NS simpelweg niet goed genoeg", zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. De medewerkers willen volgens hem onder meer automatische prijscompensatie en een betere regeling voor zwaar werk.
"Als NS niet over de brug komt dan volgen er nieuwe stakingen", waarschuwt hij. "Maar wij hopen dat NS haar verantwoordelijkheid naar de reizigers en eigen personeel nu wel neemt en snel met ons tot een cao-akkoord met draagvlak van de FNV-leden komt. De bal ligt nu wéér bij NS."
Ook collegabond VVMC zei nieuwe acties niet uit te sluiten, nadat een ruime meerderheid van de leden het eindbod afwees.
Al vier keer gestaakt
NS-medewerkers hebben sinds het klappen van het cao-overleg al vier keer het werk neergelegd. Twee dagen reden er in het hele land geen NS-treinen. De overige stakingsdagen hadden regionaal impact.
Daarna volgde een verbeterd cao-bod van NS. Het bedrijf stelde voor de lonen per 1 maart van dit jaar te verhogen met 4 procent. Per 1 maart volgend jaar komt daar nog een verhoging van 2,75 procent bij. Als de inflatie volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht, ontvangt het NS-personeel een eenmalige uitkering. Maar de leden van de twee grootste bonden wijzen dat bod nu dus af.
De vorige NS-cao, die op 1 maart afliep, voorzag in een loonsverhoging van gemiddeld 6,6 procent. Hoewel de onderhandelingen toen ook moeizaam verliepen, werd niet massaal gestaakt. In 2022 staakte NS-personeel wel voor hogere lonen. Toen kregen de medewerkers er uiteindelijk ruim 9 procent bij.