SCHIPHOL - De coronapandemie leidt ertoe dat de omzet in de reisbranche dit jaar slechts 30 tot 40 procent zal bedragen dan voor de crisis. Het uitblijven van het coronapaspoort en de reisbeperkingen zorgen ervoor dat de ‘normale’ zomer nog buiten bereik is, blijkt uit een rondgang van het Financieel Dagblad in de sector.
Volgens ANVR voorzitter Frank Oostdam wordt het toch een vrij dramatisch jaar. Oostdam is teleurgesteld dat het paspoort er nog niet is. “Na de gunstige berichten half mei leek alles in een stroomversnelling te komen, maar de realiteit is dat het aantal boekingen is afgevlakt. Het nog niet beschikbaar zijn van dat certificaat speelt daarbij een rol.”
Onzekerheid
TUI klaagt tegenover het Financieel Dagblad dat de inreisvoorwaarden van vakantielanden constant veranderen. “Dat brengt onzekerheid met zich mee voor reizigers.” De touroperator heeft hoop dat het Europese vaccinatiebewijs er snel komt. “Dat is van groot belang voor de reizigers, maar ook voor de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. We moeten af van die enorme papieren rompslomp.”
Dat de reiziger in onzekerheid verkeert, merkt ook Erik van der Waard van de Internoord-reisbureaus. “De meest gestelde vraag aan de balie van ons reisbureau is: waar kunnen we heen zonder problemen? Niet: wij willen deze zomer graag naar…” Veel reizigers vragen zich volgens Van der Waard daarnaast af hoe ze hun geld terugkrijgen als de codes van een land ineens veranderen en ze daardoor naar huis moeten.
Goede nazomer
Corendon verwacht daarentegen een goede nazomer en denkt tot en met oktober te kunnen klimmen naar 50 tot 60 procent van het niveau van voor de coronacrisis. “Jonge gezinnen hebben allang geboekt, die blijven in Nederland of gaan met de auto naar Frankrijk of Italië. Veel stellen zullen pas in september of oktober een buitenlandse reis maken”, stelt Corendon CEO Steven van der Heijden tegenover het Financieel Dagblad. ”Dan is het veilig en is een groot deel van Europa gevaccineerd.”