7 september 2024
Thumbnail voor Ontsnappen aan de Zuid-Europese hitte: ‘Coolcation’ in Scandinavië wint snel aan populariteit

Ontsnappen aan de Zuid-Europese hitte: ‘Coolcation’ in Scandinavië wint snel aan populariteit

In Spanje stijgt het kwik tot 40 graden en in Griekenland besloten de autoriteiten woensdag de Akropolis de hele middag te sluiten vanwege de verzengende hitte. Vanwege deze hitte in het zuiden reizen steeds meer Nederlanders af naar het noorden voor een zogeheten ‘coolcation’. Reisbizz gaat in gesprek met Hugo van Drie, Director Nordic Nederland & Duitsland, over dit opkomende fenomeen.

Voor iedereen die nog nooit van een coolcation heeft gehoord: wat is een coolcation eigenlijk precies?
“Voor ons is een coolcation het alternatief voor de traditionele zomervakantie”, vertelt Van Drie. “Waar mensen door de klimaatverandering steeds vaker met hogere temperaturen te maken krijgen in de traditionele vakantiebestemmingen, zoals Italië en Spanje, zoeken ze steeds vaker naar bestemmingen met een milder klimaat, zoals Scandinavië. Een coolcation biedt de perfecte combinatie van aangename temperaturen, adembenemende natuur en minder drukte.”

Wat voor trend zien jullie in het aantal boekingen van een coolcation?
“Wij merken de laatste jaren een enorme stijging in boekingen naar Scandinavië", aldus de directeur van de Scandinaviëspecialist. "Waar we vroeger vooral de 'die hard' Scandinaviëfans zagen, merken we nu dat deze bestemmingen toegankelijker zijn geworden voor een breder publiek. Mensen genieten vooral van de rust en ruimte, gecombineerd met de aangename temperaturen in vergelijking met het warme zuiden. De trend naar coolcations wordt ook gevoed door de groeiende belangstelling voor duurzame en avontuurlijke vakanties, weg van de massa.”

Hoe ‘cool’ is een coolcation? (Qua temperatuur…)
“De temperaturen tijdens een coolcation zijn meestal mild en aangenaam. Het belangrijkste is dat je niet te maken krijgt met de extreme hittegolven zoals in Zuid-Europa. In Scandinavië kan het weer variëren: de ene week is het 25 graden en zonnig, de andere week 15 graden en regenachtig. Deze variatie zorgt ervoor dat de natuur altijd verrassend en prachtig blijft, ongeacht het weer. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden, wat deel uitmaakt van het avontuur.”

Wat zijn de populairste landen voor een coolcation?
“IJsland is één van de populairste bestemmingen onder onze klanten, vooral vanwege de unieke landschappen en de avontuurlijke activiteiten. Noorwegen, met zijn prachtige fjorden, is ook zeer geliefd. De Lofoten, een schilderachtige eilandengroep in Noorwegen, wint de laatste jaren aan populariteit vanwege de ongerepte natuur en de spectaculaire uitzichten.”

Zien jullie een stijging in het aantal boekingen bij een hittegolf in Zuid-Europa?
“Ja, onze zomerbestemmingen in Scandinavië kennen een groei van meer dan 40 procent tegenover vorig jaar, vooral tijdens periodes van hittegolven in Zuid-Europa. Deze trend is deels in gang gezet na corona, toen de drang om te reizen en de wens om massatoerisme te vermijden toenamen. Daarnaast speelt de opwarming van de aarde een rol, evenals de frequente berichtgeving over hittegolven en bosbranden in Zuid-Europa. Mensen kiezen steeds vaker voor de koele en serene omgevingen van Scandinavië als alternatief.”