28 februari 2024
Thumbnail voor Passagiersvervoer nadert niveau van voor coronacrisis

Passagiersvervoer nadert niveau van voor coronacrisis

Het wereldwijde luchtvervoer blijft stijgen en is bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Het grootste pijnpunt zich nog in Azië, waar reisrestricties en economische ontwikkelingen zorgen voor een vertraging in het herstel, meldt luchtvaartkoepel IATA.

Globaal gemeten lag het aantal passagierkilometers in oktober, de meest recente maand waarover cijfers beschikbaar zijn, op 98,2 procent. Ten opzichte van oktober 2022 is dat 31,2 procent meer, wat de sterke groei van het vliegverkeer onderstreept. Het internationale vliegverkeer lag op 94,4 procent van het oude niveau.

Volgens IATA-topman is de stijgende trend een bewijs van de waarde die mensen hechten aan de vrijheid om te reizen. “De groeiende vraag die we dit jaar zien toont dat nog maar eens aan.” Volgens Walsh is de luchtvaartsector vastberaden om aan de vraag te voldoen, maar moet er in de toekomst wel duurzamer worden gevlogen.

Walsh pleit er nogmaals voor om de productie van duurzame brandstof (SAF) te verhogen. Daarvoor is wel de medewerking van overheden nodig.