17 mei 2024
Thumbnail voor Paul Eldering: ‘SGR keert grootste bedrag in geschiedenis uit na DRT-faillissement’

Paul Eldering: ‘SGR keert grootste bedrag in geschiedenis uit na DRT-faillissement’

SCHIPHOL - Het veelbesproken bankroet van de DRT Groep dreigt een gebed zonder einde te worden. De schade loopt op tot meer dan 80 miljoen euro, leren prognoses naar aanleiding van het jongste faillissementsverslag van de curatoren en gesprekken met SGR en gedupeerde reisondernemers. In Reisbizz Magazine geeft Paul Eldering in zijn rubriek Stand van Zaken zijn kijk hierop.


Er zijn claims van zogeheten preferente crediteuren, zoals de Fiscus en het UWV, en boedelcrediteuren waaronder de verhuurders van winkelpanden. Samen zou dit al neerkomen op een slordige 20 miljoen euro. Dan heb je nog de duizenden concurrente crediteuren in met name de reisindustrie, luchtvaart, hotellerie en DMC-sector, stelt Eldering. “Bij elkaar al gauw goed voor 30 miljoen, maar de curatoren benadrukken dat er geen financiële ruimte is om die schuldeisers iets uit te keren”, schrijft hij.

Daar komt ook garantiefonds SGR nog bij. Zij stelde de geboekte klanten schadeloos, ook voucherhouders. “Het oude D-reizen heeft vouchers uitgegeven zonder tegenwaarde van touroperators. Ook werden klantbetalingen niet doorgestort, evenmin als andersom coronarestituties van leveranciers. Op die manier zijn tientallen miljoenen ‘verdwenen’.”

‘Grootste bedrag in de geschiedenis van SGR’
In dit mogelijk frauduleuze DRT-faillissement, schrijft Eldering, heeft SGR volgens topman Erik Jan Reuver bruto al ruim 40 miljoen euro uitgekeerd aan consumenten. Het grootste bedrag in de geschiedenis van de SGR. “Daar gaat een bankgarantie van een kleine zes miljoen vanaf plus de vorderingen die we bij de touroperators hebben neergelegd wegens leveringsplicht volgens afspraken met SGR en de agentuurvoorwaarden.” Reuver kan nog niet zeggen hoeveel dat is. “De overgebleven netto schade zullen we medio dit jaar alsnog claimen bij de curatoren. Zonder elders een rekening neer te kunnen leggen, kunnen wij en andere concurrente crediteuren fluiten naar ons geld.”

Er zit volgens Eldering echter een addertje onder het gras. “Sommige (grote) touroperators erkennen de SGR-vordering niet, omdat er volgens hen sprake is van een zeer complexe situatie rond de coronavouchers, waarbij reizen door de touroperators zijn geannuleerd.” Er zou dan juridisch in feite geen reisovereenkomst meer zijn, waarop de SGR zich kan beroepen.

Acuut failliet
“Toch zijn die vouchers onder SGR-garantie uitgegeven na uitvoerig beraad in de ANVR en met waakhond ACM. Zonder dit vouchersysteem (met later een voucherbank) zouden touroperators alle klanten van geannuleerde pakketreizen binnen 14 dagen geld terug hebben moeten geven. Dan waren velen, zonder extra inkomsten, acuut failliet gegaan”, aldus Eldering.

Wil je het hele artikel lezen waarin Paul Eldering zijn kijk geeft op deze zaak? Ga dan snel naar de hele analyse van Eldering over het bankroet van de DRT Groep in het nieuwste Reisbizz Magazine.