6 oktober 2024
Thumbnail voor Platform Aangepaste Vakanties wil dat reizen voor iedereen mogelijk is: ‘Ongeacht je mogelijkheden of beperkingen’

Platform Aangepaste Vakanties wil dat reizen voor iedereen mogelijk is: ‘Ongeacht je mogelijkheden of beperkingen’

Het ANVR-platform Aangepaste Vakanties brengt bedrijven samen die reizen organiseren voor iedereen die op zijn of haar vakantie een extra hulp nodig heeft. En dat zijn veel mensen: ruim twee miljoen Nederlanders hebben een beperking en met de toenemende vergrijzing zal dit alleen maar toenemen. Vorige week kwam het platform weer bij elkaar. Een goede reden om eens in gesprek te gaan met enkele leden van het platform. “Wij geloven in een wereld waarin reizen voor iedereen mogelijk is, ongeacht je achtergrond, mogelijkheden of beperkingen.”

“Beperkingen zijn er in zoveel verschillende vormen en soorten”, vertelt Chris Knaap van de ANVR aan Reisbizz. “Mentaal of fysiek, tijdelijk of permanent, aangeboren of ooit een keer opgelopen. Daarom is het lastig voor bedrijven en organisaties om met alle mogelijke vormen van aandoeningen rekening te houden. En juist daarom is het zo belangrijk om samen te komen en te overleggen, ervaringen te delen en te kijken op welke manier we onze krachten kunnen bundelen.”

“Het platform komt enkele keren per jaar samen”, gaat Knaap verder. “Het bestaat uit alle ANVR-leden die aangepaste vakanties aanbieden. Daarnaast nemen er ook een aantal niet-ANVR leden deel. Op de agenda staan allerlei actuele onderwerpen die aangepaste vakantie-reisbedrijven aangaan. Daarnaast zijn we bezig met een actie-agenda waarmee we de toegankelijkheid van de reissector voor mensen met een beperking willen verbeteren. Ik ben als secretaris verbonden aan het platform, wat feitelijk betekent dat ik de voortgang bewaak en de bijeenkomsten organiseer.”

Waarom zijn aangepaste vakanties zo belangrijk?
Richard Ruiter, eigenaar en directeur van Flow Reizen: “Reizen kan een belangrijke toevoeging zijn voor iedereen. We reizen bijvoorbeeld om te ontspannen, om te genieten van de natuur en om mooie culturen te ontdekken. Maar voor onze doelgroep gaat dit echt een paar stappen verder en is dit zeker niet vanzelfsprekend. Voor mensen met een verstandelijke beperking is reizen een ideale manier om zelfredzamer te worden, om uit een sociaal isolement te komen en om je te ontwikkelen als persoon. Je reist met gelijkgestemden en herkent je eigen en elkaars uitdagingen. Je kijkt als het ware in een spiegel. Onze reizigers helpen elkaar en ze kunnen zichzelf zijn. De druk is eraf om op je tenen te lopen.”

Wat wil je dat er verandert in de reiswereld?
“Als oprichter van Buitengewoon Reizen en ervaringsdeskundige beweeg ik me nu al ruim 40 jaar in zowel de reguliere als 'toegankelijke' reiswereld”, vertelt Gerda van 't Landt. “Met als belangrijkste drijfveer om bewustzijn te creëren en vergroten om zo reizen voor iedereen mogelijk te maken. Het belangrijkste is infrastructuur, zodat uiteindelijk iedereen zijn of haar reis zou moet kunnen boeken. Daarvoor valt nog veel op te zetten, te leren en te ontwikkelen.”

“Kijk bijvoorbeeld naar de luchthavens. Iedereen doet zijn best in zijn/haar schakel om alles goed te laten verlopen. Maar omdat er heel veel schakels zijn tussen het boeken van een vlucht en het uiteindelijke vertrek aan de gate, kan er van alles fout gaan. Helaas zijn er nog zo veel schrijnende voorbeelden waar het niet goed gaat op de luchthavens!", aldus van 't Landt.

Waaruit blijkt dat in de reisbranche nog terrein te winnen valt voor mensen met een beperking?
Knaap: “Hoewel veel airlines en reisbedrijven al veel initiatief nemen, merken we ook dat er toch nog veel is dat nóg beter kan. Of dat nu op de luchthaven, in het vliegtuig, in de trein, of tijdens activiteiten is: te vaak worden reizigers nog geconfronteerd met te weinig aanpassingen en voorzieningen, waardoor er alsnog onverwachte situaties ontstaan en ze bijvoorbeeld zonder medicatie moeten reizen, niet naast hun begeleiders kunnen zitten, moeten wachten tot iedereen aan boord is, enzovoorts.”

“Er zijn veel voorbeelden te bedenken waar het nog niet goed gaat”, vertelt ook Ruiter. ”Het is bijvoorbeeld vaak lastig om als groep je stoelen zo te boeken dat je samen zit – essentieel voor het aanbieden van reizen voor mensen met een verstandelijke beperking. In hotels worden we vaak als lastige klanten gezien en weggezet. En veel aanbieders van activiteiten durven geen activiteiten voor ons te organiseren, omdat ze niet goed weten hoe ze verzekerd zijn.”

Wat kunnen reisorganisaties doen om hun aanbod toegankelijker te maken?
Knaap: “Er is natuurlijk al heel veel wetgeving en duiding, maar het gaat hem vooral over de naleving ervan. Dat is ook lastig, met veel verschillende soorten beperkingen. Toch zouden we gezamenlijk kunnen proberen om daar nóg harder voor te knokken. Wij gaan in ieder geval de komende maanden aan de slag met een agenda rondom de customer journey voor het Platform Aangepaste Vakanties. Om zo inzichtelijk te maken op welke terreinen er allemaal een hulpvraag is, en hoe je daar aan kunt voldoen als reisorganisatie.”

Quirine Kamphuisen, directeur-bestuurder van Stichting Het Buitenhof en voorzitter van het Platform Aangepaste Vakanties, laat weten te streven naar een inclusieve en toegankelijke omgeving voor alle reizigers. “Wij geloven in een wereld waarin reizen voor iedereen mogelijk is, ongeacht je achtergrond, mogelijkheden of beperkingen.”

“De discussies over rolstoelen, scootmobiels en rollators kan niemand in de reiswereld zijn ontgaan. Je kan het zien als ingewikkeld, maar je kan het ook zien als een kans. Want hoe mooi is het om de wereld inclusiever te maken en tegelijkertijd andere doelgroepen aan je te binden? En soms is een kleine aanpassing al genoeg om een wereld van verschil te maken voor mensen met een beperking. De reisorganisaties die aangesloten zijn bij het ANVR Platform Aangepaste Vakanties delen hun expertise graag en staan open voor samenwerking met diverse organisaties om zo meer mensen met een beperking onbeperkt vakantieplezier te laten beleven", aldus Kamphuisen.