7 september 2024
Thumbnail voor Reisadvies.nu eigen platform voor reisbranche: ‘Betrouwbare informatie voor op reis’

Reisadvies.nu eigen platform voor reisbranche: ‘Betrouwbare informatie voor op reis’

SCHIPHOL - De reisbranche lanceert met reisadvies.nu een eigen platform voor reisadviezen. Naar eigen zeggen kan de consument erop vertrouwen dat alle landen die op reisadvies.nu een geel reisadvies hebben, veilig zijn én dat je er goed verzekerd naartoe kunt gaan. “De adviezen van Buitenlandse Zaken zijn hopeloos verouderd, dus we doen het voortaan zelf.”


Vorige week gaf de ACM nog het advies dat de reisbranche hun klanten beter moet informeren. Dat vindt de reisbranche zelf ook, stellen initiatiefnemers Joshua van Eijndhoven van Voja Travel en Fenny Koppen van Riksja Travel. “Burgers willen betrouwbare informatie voordat zij op reis gaan en we denken dat dit platform in die informatiebehoefte voorziet.”

Wereldgezondheidsorganisatie
Het eigen platform geeft reisadviezen af in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie. Die adviseert dat je gevaccineerd veilig kunt reizen en adviseert tegen (in)reisrestricties omdat die niet helpen. De Tweede Kamer nam afgelopen oktober al een motie aan waarin het Buitenlandse Zaken opriep om de achterhaalde reisadvisering met spoed aan te passen. Ook de Algemene Rekenkamer was kritisch over de reisadviezen van de overheid. “Door het ontbreken van inhoudelijke informatie in de dossiers kunnen wij niet volgen hoe de minister de keuze van de risicoclassificatie maakt en motiveert. Afwegingen voor deze classificaties ontbreken vaak”, schreef de Algemene Rekenkamer.

Volgens de initiatiefnemers wil de consument vooral duidelijkheid en zaait de overheid juist verwarring met het gebruik van onjuiste termen. “De term vliegverbod voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld. De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van dit verbod. Doordat Rijksoverheid die term tóch gebruikte, ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers. Onnodig, want het ging in feite alleen om inreisbeperkingen voor niet EU-burgers. De consument ziet inmiddels door de bomen het bos niet meer.”

Vier voorwaarden
Uit onderzoek van reisadvies.nu blijkt dat veel oranje reisadviezen door BuZa onterecht zijn afgegeven. “Veel reisverzekeraars ziet dat ook en bieden nu dekking ook bij een corona-gerelateerd oranje reisadvies”, aldus de initiatiefnemers. Hier behoren ook dekking voor repatriëring, verlengd verblijf en een positieve test. “Veel landen buiten de EU hebben een hoge vaccinatiegraad, gunstig klimaat en door de jonge bevolking minder vatbaar voor het virus. Landen met tien tot twintig keer minder besmettingen dan Nederland zijn geen uitzondering.”

Na twee jaar maatregelen willen mensen het leven weer oppakken en daar hoort volgens de reisbranche reizen ook bij. “Wij vinden het belangrijk dat er voor deze mensen actuele en betrouwbare reisadviezen beschikbaar zijn om hen te helpen bij hun beslissing”, gaan de initiatiefnemers verder. Op reisadvies.nu krijgt een land een geel reisadvies als het aan vier voorwaarden voldoet. “Dat je veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties die het reisplezier aantasten. Dat je verzekerd op reis kunt en dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming. Verder is het belangrijk dat kwetsbare groepen op de bestemming beschermd zijn door vaccinatie.”

De reisadviezen worden opgesteld door gespecialiseerde reisorganisaties die actuele informatie ophalen bij partners en Nederlanders op bestemming. Op het platform kunnen ook reiservaringen gedeeld worden en zijn er links naar openbare bronnen en tips over reisverzekeringen.