23 mei 2024
Thumbnail voor Ryanair verwacht dit jaar minder winst door duurdere brandstof

Ryanair verwacht dit jaar minder winst door duurdere brandstof

Luchtvaartmaatschappij Ryanair denkt dit jaar minder winst te maken door hogere brandstofprijzen en omdat de budgetvervoerder zijn prijzen verlaagde. De Ierse budgetmaatschappij verminderde haar prijzen nadat boekingssites als Booking.com Ryanair vorige maand van hun platform verwijderden. Dit laat het bedrijf weten bij de resultaten van afgelopen kwartaal.

"Brandstof was voor ons een grote tegenslag", zegt financieel directeur Neil Sorahan. Ryanair gaf hier vorig kwartaal ruim een derde meer aan uit. Dit jaar stijgen de brandstofprijzen verder, denkt de luchtvaartmaatschappij.

Ondanks de hogere brandstofkosten lagen het aantal vliegbewegingen en de tarieven vorig kwartaal wel hoger dan eind 2022. Dat komt volgens Ryanair omdat veel gevlogen werd in oktober en rond kerst en oud en nieuw. De aantallen waren wel lager dan verwacht omdat reizigers via boekingssites geen Ryanair-vluchten meer konden boeken. Het vierde kwartaal van het jaar is doorgaans een mindere periode voor de luchtvaartmaatschappij, die in de zomer het meeste geld verdient aan vakantievluchten.

'Piraten'
Over de boekingssites stelt Ryanair dat sommige platforms vluchtinformatie van de budgetmaatschappij, prijzen en andere informatie stelen en voor meer geld aanbieden aan consumenten. Ook zouden deze "piraten" volgens Ryanair verzonnen kosten doorberekenen aan mensen. Op veel van dit soort websites is Ryanair inmiddels niet meer te zien, aldus de luchtvaartmaatschappij. "Hoewel dit op de zeer korte termijn schadelijk is voor onze boekingen en tarieven, verwelkomen we deze ontwikkeling."

Overigens zijn er vergelijkingssites waar de vliegmaatschappij wel positief over is, zoals Google Vluchten. Deze partijen zouden de prijzen van Ryanair-vluchten niet verhogen en laten mensen boeken via de website van de luchtvaartmaatschappij.

De Ierse maatschappij verwacht dit jaar een winst van hooguit 1,95 miljard euro. Eerder dacht Ryanair maximaal 2,05 miljard euro winst te maken. De resultaten zijn volgens de vliegmaatschappij afhankelijk van bijvoorbeeld de oorlog tussen Israël en Hamas en vertraagde leveringen van Boeing.

Vorig kwartaal boekte Ryanair met 14,8 miljoen euro 93 procent minder winst na belastingen dan in de laatste maanden van 2022. De luchtvaartsector herstelde toen van de coronapandemie. Vooral budgetmaatschappijen profiteerden van mensen die om de hoge inflatie vaker goedkopere vliegtickets boekten