Schiphol moet weer de publiekslieveling worden die het ooit was. Dat is het stellige voornemen van commercieel directeur Arthur Reijnhart. Om die ambitie te vervullen steekt de luchthaven de komende jaren miljarden in de verbouwing en renovatie van het winkelgebied en de pieren. Te beginnen met Lounge 1. “Er gaat ongelooflijk veel veranderen.”
Tien jaar geleden won Schiphol nog aan de lopende band awards, onder meer voor zijn ‘uitstekende faciliteiten en doorlopende verbeteringen van de infrastructuur’. Maar de tijden zijn veranderd. “De luchthaven heeft zichzelf verwaarloosd, de boel is verrommeld”, constateerde topman Pieter van Oord vorig jaar, kort na zijn aantreden. Werk aan de winkel voor commercieel directeur Arthur Reijnhart en zijn team.
Reijnhart (53) is, zoals hij het zelf omschrijft, verantwoordelijk voor zo ongeveer alles waar Schiphol geld aan verdient, uitgezonderd de luchtvaartactiviteiten. “Denk aan real estate, parking en dus ook de winkels en horecagelegenheden voor en achter de veiligheidscontrole.”
Geen bazaar meer
We ontmoeten Reijnhart in Lounge 1, zoals het winkelgebied in het Schengengedeelte achter de veiligheidscontrole van de luchthaven heet. In totaal heeft Schiphol vier van dergelijke zones: Lounges 2 en 3 bevinden zich in het non-Schengengedeelte, en helemaal bij de M-pier, waar prijsvechters als Ryanair en easyJet vertrekken, bevindt zich Lounge 4.
Wie geblinddoekt naar de vernieuwde Lounge 1 wordt gebracht, moet na het afdoen van zijn masker waarschijnlijk even met de ogen knipperen, zo anders is de ruimte geworden. “Bij deze streep op de vloer liep de oorspronkelijke buitenmuur. We hebben tijdens de verbouwing 5.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte gewonnen door kantoorruimtes en een parkeerplaats op te offeren.” Het resultaat is overduidelijk: meer ruimte om te bewegen en om te zitten. “Reizigers moeten weer een flow ervaren, niet het idee hebben over een drukke bazaar te schuifelen.”
In het kader van de complete herinrichting van de winkelgebieden op de luchthaven is Lounge 1 als eerste onder handen genomen. “We zijn nu voor 70 procent klaar, maar tegen de zomer is er nog veel meer af. Het gaat hard.” De commercieel topman is enthousiast over het eerste resultaat van de verbouwing, waar een lange periode van voorbereiding aan voorafging. Daarbij is nadrukkelijk geluisterd naar de wensen van de reizigers. “Dat past in de oorspronkelijke designfilosofie waarmee het ‘one terminal concept’ van Schiphol in de jaren zestig is vormgegeven: de behoefte van de passagiers stond volledig centraal in de architectuur, iets wat in die tijd uniek en toonaangevend was in de wereld van luchthavens.”
Het vervullen van de reizigerswensen is een must, beaamt Reijnhart. “Zeker om de klanttevredenheid op te krikken. Op de ranglijst van acht grote Europese luchthavens, zoals Parijs, Londen, Istanbul en Zürich, staan we al sinds een aantal jaar onderaan. Dat past gewoon niet bij de luchthaven die we willen zijn. De weg terug naar de top vereist aanzienlijke structurele verbeteringen en daarom besteden we de komende vijf jaar zes miljard euro aan onder meer de herontwikkeling van de gebieden waar reizigers verblijven voor hun vlucht.”