19 september 2024
Thumbnail voor Spanje eist meer gegevens van reizigers: grote zorgen om privacy

Spanje eist meer gegevens van reizigers: grote zorgen om privacy

De Spaanse overheid verplicht reizigers vanaf 1 oktober om een enorme berg aan persoonsgegevens af te staan als ze een overnachting of huurauto boeken. Dit in het kader van ‘terreurbestrijding’. Reisbranchevereniging ANVR heeft grote zorgen over de maatregel, zegt directeur Frank Radstake in de Reisbizz Podcast.

Spanje is een populaire bestemming voor vakantiegangers en kent ook veel zakelijk verkeer. Wie een hotel, vakantiewoning of huurauto boekt moet straks binnen 24 uur na boeking ruim dertig verschillende persoonsgegevens aanleveren. Waarom, dat lijkt alleen de Spaanse overheid te weten.

Radstake erkent dat nu al bepaalde gegevens moeten worden afgestaan. Zo moeten reizigers zich bij het inchecken in een hotel, net als elders, kunnen legitimeren. En bij een huurauto moet een geldig rijbewijs worden getoond. Maar vanaf volgende maand wil de Spaanse overheid dus veel meer zaken weten.

Koninklijk besluit
“De maatregel volgt op een koninklijk besluit en zou eigenlijk begin 2023 al ingaan. Uiteraard staan wij achter het bepaalde regels in het kader van terreurbestrijding, maar in dit geval hebben wij grote twijfels over de grondslag.”

Radstake maakt zich zorgen over de privacy. “Reisorganisaties moeten van Spanje gegevens gaan leveren, maar hebben zich tegelijk te houden aan de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).” Het is volgens de ANVR-voorman de vraag of de Spaanse overheid persoonsgegevens op de juiste manier verzamelt en verwerkt.

“Wij zijn naar de Autoriteit Persoonsgegevens gestapt over wat te doen, maar zij verwijzen ons door naar hun Spaanse collega’s. Daar hebben wij aangeklopt, samen met andere Europese organisaties.” Tot dusver heeft dat nog weinig effect gehad.

Beluister hieronder de nieuwe Reisbizz Podcast met Frank Radstake.